Держпродспоживслужба ініціює поставки яловичини в ЄС
Держпродспоживслужба ініціює поставки яловичини в ЄС

Держпродспоживслужба в поточному році планує розпочати процедуру виходу української яловичини на ринок Європейського Союзу. Про це повідомляє прес-служба  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з  посиланням на слова голови відомства Володимир Лапа.

 «Плануємо в поточному році ініціювати вихід нашої яловичини на ринок ЄС. Для цього, звісно, потрібно виконати «домашні завдання», зокрема в частині забезпечення моніторингу губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби», - зазначив він під час форуму «Угода про асоціацію з ЄС: можливості для малого та середнього бізнесу», який відбувся 11 квітня у Чернігові.

Володимир Лапа підкреслив, що це досить тривалий процес:

Це може тривати декілька років, поки наші європейські колеги не перевірять всі елементи системи контролю. Але в поточному році ми такий моніторинг плануємо розпочати і таким чином ініціювати процедуру виходу яловичини на ринок ЄС».

Голова Держпродспоживслужби нагадав, що наразі право експорту на ринки ЄС мають 278 вітчизняних підприємств, з яких 98 – це підприємства, що виробляють харчову продукцію: молоко – 15, м'ясо птиці – 6, продукти з м’яса птиці - 2, риба – 19, яйця – 2, мед – 52, кишкова сировина для споживання людиною – 1, колагенових оболонок -1. При цьому у період діяльності Служби році право експорту до ЄС отримали 59 нових українських підприємств, 14 з яких – виробники харчових продуктів (3 – виробництво м’яса птиці та продукції із нього, 4 – рибопродукція, 6 – молоко та молочні продукти, 1 – колагенові оболонки).

У цілому, як наголосив голова Держпродспоживслужби, вихід української продукції на європейський ринок досить непростий. Для цього потрібно провести великий обсяг роботи як на законодавчому рівні, так і на рівні організації роботи потенційних підприємств-експортерів. Крім того, слід враховувати, що з більшості видів продукції Європа є нетто-експортером.

«Наразі основними ринками збуту у цьому напрямку залишаються  країни Північної Африки, Південної і Східної Азії та Близького Сходу», - додав Володимир Лапа.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...