Гройсман може лишити аграріїв без добрив весною
Гройсман може лишити аграріїв без добрив весною

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман висловив сподівання, що менеджмент «Рівнеазоту» і черкаського «Азоту», що входять в групу компаній Ostchem, відновить роботу цих підприємств восени 2017 року. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, що російські компанії вважають неможливим постачання мінеральних добрив в Україну для покриття дефіциту. За підрахунками ФРУ дефіцит азотних добрив на внутрішньому ринку перевищив 30%.

«Я дав доручення першому віце-прем'єру, ми пройшли по забезпеченню добривами весняну посівну кампанію, але на осінь нам треба готуватися і, я сподіваюся на те, що менеджмент «Азоту» відновить роботу цих підприємств», – сказав прем'єр-міністр на прес-конференції.

За його словами, він зацікавлений в роботі українських виробників добрив, але всі вони є приватними підприємствами.

Попит на азотні добрива є, і чому ці підприємства не працюють для мене загадковий питання.«Азот» можуть безпосередньо у всіх країнах світу купувати газ для того, щоб виробляти мінеральні добрива», – додав прем'єр міністр.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила ввести з лютого 2017 року антидемпінгове мито щодо російських мінеральних добрив, однак потім введення загороджувальних мит було перенесено на липень 2017 року.

Одночасно 7 березня 2017 року «Укртрансгаз» припинив газопостачання трьох українських підприємств Ostchem, що належать бізнесменові Дмитру Фірташу, пояснюючи це рішення заборгованістю контрагентів і відсутністю підтверджених обсягів газу в газотранспортній системі. З того часу ці заводи простоюють.

У ситуації, що склалася в середині березня глави Ради підприємців при Кабміні, Федерації роботодавців України (ФРУ), УСПП, «Української аграрної конфедерації», «Аграрного союзу України», «Українського клубу аграрного бізнесу» та Асоціації фермерів і приватних землевласників України звернулися за допомогою до прем'єру для покриття дефіциту добрив. На їхню думку, цей дефіцит вже не може бути ліквідований за рахунок поставок з Росії. Автори листа виступили з пропозицією про виділення держбанками цільового поновлюваного кредиту на закупівлю газу у НАК «Нафтогаз України» для запуску роботи українських азотних підприємств. Вони аргументували такий варіант боргом Ostchem перед аграріями по недовиконаним постачання в розмірі 1,7 млрд грн і дефіцитом оборотних коштів у самих аграріїв для закупівлі 300 тис. т азотних добрив на 2,7 млрд грн.

ФРУ та Союз хіміків України на початку квітня оцінили дефіцит добрив в Україні на поточну посівну в 278 тис. т аміачної селітри, 140 тис. т КАС і 258 тис. т карбаміду.

Опитані агентством великі агрохолдинги країни повідомили, що на початок квітня вони були забезпечені азотними добривами на період весняної посівної на рівні 70-100%. На їхню думку, в складній ситуації опинилися компанії, які вже перерахували кошти Ostchem, але не отримали добрив.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оцінює дефіцит на ринку азотних добрив на період весняної посівної на рівні близько 170 тис. т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...