У зриві виплат дотацій аграріям винен Мінфін
У зриві виплат дотацій аграріям винен Мінфін

Аграрії не отримали вчасно дотації через повільну діяльність Мінфіну. Про це йдеться у матеріалі «Аграрії можуть спати спокійно – дотації будуть!» на AgroPolit.com.

«Те, що українські аграрії вчасно не отримали дотацій, – прогалина у роботі Мінфіну, ДФС та казначейства. Ми відстояли затвердження підтримки, система зазнала кардинальних змін. Щоб усі механізми запрацювали воєдино та вчасно, потрібно було прописати всі необхідні норми та затвердити їх. Цього не зробили. Мінфін запізно оприлюднив Порядок виплати державних дотацій», - розповідає народний депутат, член аграрного комітету Микола Кучер.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Міністерство аграрної політики та продовольства ухвалило рішення щодо нарахування аграріям державних дотацій. А 8 лютого 2017 року, на засіданні Кабінету Міністрів України, було прийнято Постанову №83, якою затверджено Порядок розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році. 

Затримка з виплатою грошей виникла в ланці Міністерства фінансів, яке дуже довго  виписувало механізм дотацій. Для того, щоб аграрії отримали гроші вже у січні, Мінфіну потрібно було розробити й затвердити два документи.

Так, 28 лютого 2017 Наказом Мінфіну №275 затверджено форму податкової декларації зі сплати ПДВ і доповнення до неї, форму заяви про внесення сільгосптоваровиробника до реєстру одержувачів бюджетної дотації та форму заяви про зняття з реєстрації. Тобто вже у лютому був перелік усіх необхідних документів, який давав аграріям право записатися до списку отримувачів дотацій. Однак не вистачало найголовнішого – Порядку ведення та форми Реєстру отримувачів бюджетної дотації, які мав затвердити Кабінет Міністрів України. Тому й виникла затримка», – коментує в.о. директора Української аграрної конфедерації Марія Дідух.

Втім, лише 21 лютого Мінфін цей Порядок розробив і оприлюднив у себе на сайті для громадського обговорення. Але, згідно з українським законодавством, зауваження та пропозиції щодо змісту нормативно-правового акту надаються у письмовій та електронній формі протягом місяця із дня публікації. Тому протягом місяця документ, як і годиться, «висів» на сайті, а Мінфін збирав зауваження.

Представники провідних громадських об’єднань АПК уважно ознайомилися із Порядком ведення та форми Реєстру отримувачів бюджетної дотації й надіслали свої зауваження і пропозиції офіційним листом міністрові фінансів Олександру Данилюку 9 березня 2017 року», – продовжує Дідух.

Лише 22 березня Мінфін затвердив необхідний Порядок, запустивши, врешті, «дотаційну» систему. Отже, очевидно, що винуватцем катастрофи із прямою підтримкою аграріїв було Міністерство фінансів. А через нього – частково й ДФС. AgroPolit.com надіслав офіційні запити Мінфіну та Державній фіскальній службі з проханням прокоментувати ситуацію. Відповідь від Мінфіну ми так і не отримали. Однак, міністр фінансів Олександр Данилюк у коментарі виданню зазначив раніше, що гроші будуть, орієнтовно, наприкінці березня. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...