Самовільне зайняття земельної ділянки тягне за собою накладення штрафу
Земля в Україні

Проблема самовільного захоплення земельних ділянок – досить розповсюджена, втім, за такі дії передбачений не лише чималий розмір штрафу, а в деяких випадках й обмеження свобод. Про це повідомляє 24 канал.

Юрист Любов Полішкевич пояснила, що українці котрі самовільно зайняли ділянку не лише будуть вимушені повернути її власникам, але й нестимуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства.

Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Самовільне зайняття земельної ділянки тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб передбачений штраф від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, відповідно Кримінальному кодексу України, карається штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до 2 років.

Згідно з Цивільним Кодексом України землекористувач має право володіти та користуватися земельною ділянкою в повному обсязі відповідно до умов договору. Будь-які дії, які підтверджують фактичне користування земельною ділянкою без будь-якої правової підстави, є самовільним зайняттям земельної ділянки.

У списку тих, хто може не платити земельного податку, є учасники бойових дій, інваліди внаслідок війни тощо. Водночас розраховувати на таку пільгу можуть ще й такі категорії, як пенсіонери та інші. Ставка податку за земельні ділянки встановлюється в розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки.

Як писав AgroPolit.com, ФДМУ отримав землі для старту Земельного банку. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 червня 2024
30 тисяч квадратних км: в Україні розмінували 17% земель на звільнених територіях
Україна очистила 30 тисяч квадратних кілометрів деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів. Це становить понад 17% від попередньої оцінки...
18 червня 2024
Експерти розповіли, що отримає Україна від допуску іноземців на ринок землі
За словами аналітиків, допуск громадян та юридичних осіб з Євросоюзу до ринку землі потрібен не тільки і не стільки для іноземців, а навпаки...
17 червня 2024
Європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни
Рішення про допуск європейців до ринку землі в Україні має бути прийняте на всеукраїнському референдумі, який не може відбутися до закінчення війни....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...