Голова ФДМУ зазначив, що ця земля стане основою першого пулу Земельного банку.
Земля в Україні

Уряд передав Фонду держмайна України понад 104 тис. га землі для запуску проєкту «Земельний банк». Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Це останній великий крок для проєкту, метою якого є створення прозорого та ефективного ринку оренди державних сільгоспземель. Голова ФДМУ зазначив, що ця земля стане основою першого пулу «Земельного банку».

Оператором земельних торгів виступить держпідприємство Фонд аграрних інвестицій. Його корпоратизують та перетворять у ТОВ зі 100% державною часткою. Наразі тривають фінальні етапи підготовки до старту.

За словами Коваля, завдяки "Земельному банку" аграрії зможуть орендувати державні землі через онлайн-аукціони на платформі "Прозорро.Продажі". Переможці торгів отримають можливість укласти договори оренди терміном до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних.

Очікується, що перші аукціони будуть запущені вже на початку липня 2024 року.  Верховна Рада України прийняла зміни до Бюджетного кодексу, якими врегулювала розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду.

Фонд держмайна розпочав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік.

«Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі». Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури.

Реалізація проєкту не лише дозволить ефективно використовувати держземлі та підтримати агровиробників, а й наповнить бюджети. На першому етапі очікуємо надходжень у розмірі до 1 млрд грн, а при залученні всіх держземель ця сума може зрости до 8+ млрд грн», – заявив голова ФДМУ.

Як писав AgroPolit.com, ФДМУ планує влітку вперше здати в оренду 109 тис. га земель українцям та іноземцям через аукціони. Також подорожчання бензину в Україні може викликати зростання цін на агропродукцію.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 червня 2024
В Україні агрокомпанію російського олігарха хочуть продати за 48 млн грн
28 червня Фонд державного майна проведе онлайн-аукціон з продажу націоналізованої агрокомпанії «Інвестагро». Про це повідомив голова ФДМУ...
20 червня 2024
В Україні спиртозавод на Вінниччині хочуть продати за 68,5 млн грн
На онлайн-аукціон з приватизації ФДМУ виставив Бджільнянський спиртовий завод, розташований у Вінницькій області. Про це повідомив голова Фонду...
17 червня 2024
Європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни
Рішення про допуск європейців до ринку землі в Україні має бути прийняте на всеукраїнському референдумі, який не може відбутися до закінчення війни....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...