Іноземні компанії, які зайдуть на український ринок, принесуть в країну нові технології
Земля в Україні

За словами аналітиків, допуск громадян та юридичних осіб з Євросоюзу до ринку землі потрібен не тільки і не стільки для іноземців, а навпаки сприятиме залученню інвестицій, відновленню та росту економіки України. Про це повідомляє «Європейська правда».

Іноземні компанії, які зайдуть на український ринок, принесуть в країну нові технології, передові практики та навички, що сприятиме зростанню продуктивності агросектору. Згідно з довоєнними підрахунками, збільшення економічного ефекту від допуску іноземців на ринок землі становить $5-25 млрд додаткового ВВП протягом 10 років.

Більш пізні підрахунки вказують на те, що допуск іноземців, за інших рівних умов, додатково додасть 0,5% до зростання ВВП країни щорічно. Найбільший позитивний ефект від допуску іноземців до ринку землі отримають землевласники.

Як свідчить світовий та європейський досвід, країни з більш ліберальними ринковими моделями характеризуються вищими ціною землі та розміром орендної плати за неї, а також швидшими темпами зростання її вартості.

Це дозволить землевласникам отримувати справедливу компенсацію від оренди та продажу ділянок. Відкриття ринку землі для громадян ЄС для України точно не є невідкладним питанням. Триває війна, і до перемоги продавати землю іноземцям в Україні не будуть.

Переговори про вступ до ЄС триватимуть декілька років. За словами експертів, вже сьогодні Україна має готувати пропозиції, реформувати законодавство для того, щоб національні інтереси були максимально враховані під час переговорів.

Україна матиме право на встановлення своїх рамок щодо земельного законодавства на час дії певного перехідного періоду. Суспільство за цей час має зрозуміти логіку та дух європейського законодавства, яке має вищий рівень верховенства права та забезпечення права і свобод.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 червня 2024
Експерти назвали розмір штрафу за самовільно зайняту земельну ділянку
Проблема самовільного захоплення земельних ділянок – досить розповсюджена, втім, за такі дії передбачений не лише чималий розмір штрафу, а в...
18 червня 2024
Експерти розповіли про особливості спільної власності на земельну ділянку
Земельна ділянка може бути у спільній власності кількох осіб одночасно, як громадян, так і юридичних осіб. Про це повідомляє 24 канал. У спільній...
30 квітня 2024
Земля в Україні подорожчала на 11,2%
Капіталізація ринку сільгоспземель в Україні за підсумками січня-березня 2024 року збільшилася на 202,5 млрд грн, завдяки зростанню на 7% кількості...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...