Торік у 83% компаній відбулося падіння бізнесу – ЄВА
Торік у 83% компаній відбулося падіння бізнесу – ЄВА

Воєнний рік суттєво позначився на роботі бізнесу, зокрема й на фінансових результатах. За підсумками року, більшість компаній повідомляють про падіння їхніх доходів у доларах США: у 29% відбулось падіння до 20%, у 54% – падіння на 21% і більше. Тільки 6% опитаних повідомили про відсутність змін, і ще 11% можуть похвалитися зростанням доходів у такий складний рік. Про це повідомляє сайт ЄБА.

Як зазначається, до повномасштабного вторгнення 83% компаній Європейської Бізнес Асоціації очікували позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2022 році, але за підсумками року, 83% мали падіння.

У дослідженні іде, що майже вдвічі порівняно з жовтнем місяцем збільшилася кількість компаній, що відчули вплив ракетних атак на свою діяльність – з 47% до 89%. Російські обстріли призводять до переривання робочих процесів, скорочення кількості продуктивних годин, складнощів у плануванні, накопичення втоми співробітників, зростання витрат через використання генераторів та до інших негативних наслідків для операційної роботи компаній. 

Аналітики зазначають, що перебої з енергопостачанням наразі очолюють анти-рейтинг актуальних викликів бізнесу, також компанії скаржаться на перебої зі зв’язком та Інтернетом та мають проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон.

Наразі у 88% компаній є мобілізовані працівники, серед яких у 73% вони складають до 10% штату, а ще у 15% – 10-20%. До того ж, у 39% компаній були мобілізовані критичні спеціалісти, здебільшого це ІТ фахівці, інженери та інші представники технічних спеціальностей.

Попри труднощі сьогодні усі компанії Асоціації, що взяли участь у опитуванні, працюють, а саме 54% у повному обсязі, а 46% з деякими обмеженнями. 

Також внаслідок бойових дій 40% компаній понесли безпосередні втрати, до того ж 25% мають активи на окупованих територіях. Здебільшого це обладнання, техніка, нерухомість, транспорт. Втрати бізнесу залишаються доволі високими: 32% повідомляють про втрати до 1 мільйона доларів, 36% – про втрати в діапазоні 1-10 мільйонів доларів, 16% – про втрати більше 10 мільйонів.

Водночас зростає кількість компаній, яка виплачує співробітникам заробітну плату в повному обсязі – наразі таких 89%, з яких 25% роблять це з авансовими або додатковими виплатами. Це більше, ніж у жовтні, тоді таких було 79%. У 2023 році 8% компаній скорочують розмір оплати праці, 2% змушені відправляти співробітників в неоплачувану відпустку і ще 5% вдаються до звільнень. 

До того ж, покращується фінансова стабільність компаній – 27% компаній мають фінансові резерви на пів року, 23% – на рік, і 36% на рік та більше. 

Нагадаємо, що через російську агресію українська економіка скоротилась на 35%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 березня 2023
Український бізнес поскаржився у Кабмін та до президента на проблему податкових накладних
У Європейській бізнес асоціації поскаржилися на проблему відшкодування ПДВ, наголосивши, що більшість податкових накладних, які були заблоковані у...
26 січня 2023
Через російську агресію українська економіка сторотилась на 35%
Торік економіка України на більш як на 35% через російську агресію. При цьому   щомісячний дефіцит бюджету оцінюється у 5 млрд доларів. про...
22 січня 2023
ЄБА закликала ООН та Туреччину збільшити кількість перевірок суден на добу в рамках «зернового коридору» 
Агробізнес Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) звернувся до Генерального Секретаря ООН Антоніу Гутерреша та Надзвичайного і Повноважного Посла...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...