ЄБА закликала ООН та Туреччину збільшити кількість перевірок суден на добу в рамках «зернового коридору» 
ЄБА закликала ООН та Туреччину збільшити кількість перевірок суден на добу в рамках «зернового коридору» 

Агробізнес Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) звернувся до Генерального Секретаря ООН Антоніу Гутерреша та Надзвичайного і Повноважного Посла Турецької Республіки в Україні Ягмура Ахмета Гульдере із закликом зробити все можливе для сприяння збільшенню кількості перевірок суден з українською сільськогосподарською продукцією, а також сприяти подальшому продовженню зернової ініціативи. Про це повідомляє сайт ЄБА.

Зазначається, що це має вирішальне значення для продовження забезпечення світової харчової безпеки.

Як повідомили у ЄБА, протягом 2022 року, незважаючи на воєнну ситуацію в країні, Україна була одним із провідних постачальників продуктів харчування на світовий ринок: у 2021 році Україна експортувала сільськогосподарську продукцію до 191 країни.

За інформацією Мінагрополітики, внесок України на світовий продовольчий ринок у 2021 році був еквівалентний харчуванню близько чотирьохсот мільйонів людей, не враховуючи населення України. 

Також додається, що за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, у 2022 році Україні вдалося експортувати понад 50 млн тонн зерна, олійних культур та продуктів їх переробки. На сьогодні «зерновим коридором» до країн Азії, Африки та Європи вже відправлено понад 650 суден з українською сільськогосподарською продукцією на борту.

Експортні результати стали можливими завдяки злагодженим зусиллям аграріїв, трейдерів, міжнародних партнерів та роботі «зернового коридору», варто окремо відмітити важливість підтримки з боку ООН і Турецької Республіки.

Зазначається, що бізнес довіряє та підтримує зернову ініціативу і готовий збільшувати обсяги перевалки, однак, на жаль, все ж існують вузькі логістичні місця, які блокують український експорт агропродукції.

Зокрема, за інформацією членів Комітету олійних та зернових культур ЕВА, у січні 2023 року кількість перевірок суден, які прибувають на завантаження українською сільськогосподарською продукцією, різко скоротилася до 2-3 на день. Це означає, що простой суден збільшиться, а судновласники та експортери зерна понесуть серйозні витрати за затримки суден.

Тож, на думку зернової бізнес-спільноти Європейської Бізнес Асоціації, для уникнення великого скупчення суден, а також для ефективного подолання продовольчої кризи, особливо в тих країнах, де люди страждають від голоду, вкрай важливо не допустити затримок з перевірками таких суден. За підрахунками експертів, для нормальної роботи на добу необхідно проводити не менше 25 перевірок суден.

У ЄБА наголосили, що в Україні залишаються заблокованими мільйони тонн сільськогосподарської продукції, тому країни, які залежать від української сільськогосподарської продукції, не мають можливості отримувати зерно в необхідній кількості саме через війну, яку розв’язала рф на території України й ця ситуація може призвести до зростання цін та інфляції продовольчих товарів у всьому світі.

Нагадаємо, що експорт українського зерна скоротився на 30%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 березня 2023
Міністр оборони Туреччини вимагає продовження зернової угоди
Туреччина хоче домогтися продовження зернової угоди після 18 березня, тому продовжуватиме переговори з ООН, Україною та РФ. Про це заявив міністр...
9 березня 2023
Продовження зернового договору критично важливе для глобального світу – Гутерріш
Президент Володимир Зеленський та генсек ООН Антоніу Гутерріш виступили за продовження зернового договору, термін якого закінчується 18 березня. Про...
8 березня 2023
Аграрії з прифронтових областей можуть отримати допомогу від ООН через ДАР
Агровиробники отримали можливість через Державний аграрний реєстр подати заявку на підтримку продовольчої та сільськогосподарської організації ООН....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...