В Україні ставитимуть ідентифікаційну позначку на товари тваринного походження згідно вимог ЄС
В Україні ставитимуть ідентифікаційну позначку на товари тваринного походження згідно вимог ЄС

У Мінагрополітики зробили черговий крок щодо наближення харчового законодавства України до європейських вимог. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Як повідомляється, 29 вересня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 684, яким затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення.

Затвердження Вимог дає змогу операторам ринку виконати в повному обсязі обов’язок щодо забезпечення простежуваності, передбачений законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, забезпечує реалізацію прав споживачів стосовно отримання інформації про харчові продукти, а також є черговим кроком щодо виконання Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Ідентифікаційна позначка – позначка овальної форми, яка містить реєстраційний номер потужності, наноситься з метою забезпечення простежуваності на харчові продукти тваринного походження, щодо яких не передбачене нанесення позначки придатності та які вироблені на потужностях, на які видано експлуатаційний дозвіл.

У Мінагрополітики додали, що ідентифікаційна позначка має бути нанесена безпосередньо на харчовий продукт тваринного походження, його первинне пакування чи пакування, або на етикетку, що приєднується до такого продукту, до моменту вивезення з потужності. Вона має містити написи, які складаються зі слів «Україна» або «UA» і реєстраційного номеру потужності, який присвоюється потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл.

За реєстраційним номером потужності як споживачі, так і державні інспектори компетентного органу можуть легко встановити виробника харчового продукту шляхом вільного доступу до Реєстру операторів ринку та потужностей харчових продуктів, на які видано експлуатаційний дозвіл.

У відомстві звернули увагу, що Вимоги вводяться в дію через два роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Нагадаємо, що у Мінагрополітики ініціювали зміни до законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 листопада 2022
Курс на Європу – що робить парламент для лобіювання інтересів агросектору?
Які законопроекти готуються парламентом для зближення українського та європейського агросектору - розповіла у ексклюзивному блогові на AgroPolit.com...
3 листопада 2022
Озвучено, які 2 законопроєкти покращать вихід експортерів продукції тваринного походження на зовнішні ринки  
Через відсутність законодавчого механізму отримання міжнародних експортних сертифікатів, українські експортери тваринної продукції мають обмежений...
29 серпня 2022
Мінагрополітики гармонізувало ветеринарне законодавство із вимогами ЄС щодо утримання свійських тварин
У Мінагрополітики наказом  № 511 затвердили види потужностей з утримання свійських наземних тварин та тварин аквакультури, діяльність яких...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...