47% бізнесів очікують зростання у 2023 році  – ЄБА
47% бізнесів очікують зростання у 2023 році – ЄБА

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2023 році. Такими є висновки опитування «Прогнози бізнесу на 2023 рік», проведеного Асоціацією у партнерстві з Райффайзен Банк за аналітичної підтримки Gradus Research. Однак, цьогорічні результати очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. Для порівняння, минулого року позитивні прогнози робили 83% СЕО. Про це повідомляє пресслужба ЄБА.

Водночас 28% директорів розраховують у 2023 році втримати бізнес-показники на нинішньому рівні, а 25% очікують погіршення стану справ у їхнього бізнесу (минулого року таких було тільки 2%).

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. Так, 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні, і 43% – у натуральному виразі. При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до 10%. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному виразі – 36%.

При плануванні бюджетів на 2023 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/$. Нагадаємо, останні два роки прогнози щодо курсу гривні залишались сталими на рівні 29 грн/$.

Тільки 1 з 5 СЕО планує наймати нових людей у наступному році. Тоді як більшість директорів, а саме 53% стверджують про плани втримати команду без змін, інші 28% будуть вимушені вдаватися до скорочення штату. При цьому минулого року більше половини компаній планували розширення штату.

Тільки 1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підвищуватимуть платню на рівні від 10% до 20%. Для порівняння, усі респонденти минулорічного опитування планували підвищення заробітних плат своїм співробітникам.

У порівнянні з минулим роком на третину зменшилась кількість підприємців, що планують впровадження нових інвестиційних проєктів, про це повідомили тільки 19% компаній. Середня вартість запланованих проєктів складає близько 3 млн доларів. Натомість кількість компаній, що планують інвестиції в соціальні ініціативи, зросла – таких наразі 60%. В середньому бізнес готовий спрямовувати на соціальні проєкти близько 8% від доходів, що значно перевищує минулий показник до 3% від доходу компанії.

Неймовірна стійкість, яку демонструє бізнес в Україні, заслуговує на повагу. Ми бачимо впевнений фокус бізнесу на людях, командах, громадах. Зростання інвестицій в соціальні ініціативи та підтримка своїх співробітників свідчить про довгострокову прихильність компаній, які хочуть і готові продовжувати роботу в Україні попри найстрашніші виклики,  – сказала Анна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації.

Керівники компаній також визначили ТОП-3 завдання до Уряду на наступний рік. Перші два пункти вже кілька років поспіль лишаються незмінними. На першому місці – необхідність проведення судової реформи та встановлення верховенства права, на другому – боротьба з корупцією. Третім пріоритетом на наступний рік бізнес-лідери визначили забезпечення макроекономічної стабільності, адже економічна безпека – основа майбутнього відновлення та відбудови України.

У дослідженні «Прогнози бізнесу на 2023 рік» взяли участь 104 топ-менеджери компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації. Анкета складалася з 10 питань, опитування проводилося у серпні-вересні 2022 року. Дослідження «Прогнози бізнесу» проводиться Асоціацією вже 7-й рік поспіль. Партнер дослідження у 2022 році – Райффайзен Банк, аналітичний партнер – Gradus Research.

Нагадаємо, що аграрному бізнесу розповіли, як втриматися під час війни.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 січня 2023
Торік у 83% компаній відбулося падіння бізнесу – ЄВА
Воєнний рік суттєво позначився на роботі бізнесу, зокрема й на фінансових результатах. За підсумками року, більшість компаній повідомляють про...
12 вересня 2022
Міжнародний бізнес виявив зацікавленість проєктами в агросекторі України — Мінекономіки
Великий міжнародний бізнес проявляє зацікавленість проєктами, які пропонує Україна в рамках кампанії Advantage Ukraine. Зокрема, йдеться про...
26 серпня 2022
У Мінагрополітики повідомили, яку частку агробізнесу втрачено через російську агресію
Через повномасштабне вторгнення росії український аграрний бізнес втратив близько 25% своїх потужностей. Про це заявив заступник міністра АПК України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...