Аграріям нададуть гранти для створення садів та теплиць — Шмигаль
Аграріям нададуть гранти для створення садів та теплиць — Шмигаль

Уряд спрямує кошти аграріям на створення садів і теплиць у рамках проєкту «єРобота». Гранти будуть безповоротними. Про це під час засідання уряду заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дві наступні програми безповоротних грантів стосуються аграрної сфери. Це створення садів і теплиць. За програмою часткової компенсації вартості створення теплиць розмір гранту — від 5 до 7 млн грн. Очікувана кількість грантів — 3 тисячі на рік. Загальний бюджет програми – 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років», — повідомив Шмигаль.

За його словами, кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. Буде введений принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансуватиме держава, а 30% — сам підприємець.

Для того, аби отримати грант, потрібно подати заявку через Дію або уповноважений банк. Ключова вимога — працевлаштування робітників та сплата податків.

Інформуючи про гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства, Шмигаль повідомив, що держава надаватиме від 300 до 400 тис. грн на 1 га садів. Це близько 70% від середньої вартості висадки.

Очікувана кількість грантів йтиме не за кількістю підприємств, а за площею насаджень. Зараз ми говоримо про гранти для висадження 10 тис. га нових садів. Загальний бюджет програми – 4 млрд грн. Так само як і з теплицями, отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проєкт вашого саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо», – повідомив Шмигаль.

За його словами, загалом на три програми проєкту «єРобота» держава виділить 16 млрд грн. Частину коштів на підтримку бізнесу виділять іноземні партнери. Такі домовленості вже є з деякими країнами ЄС.

Нагадаємо, що уряд запускає нову економічну стратегію, яка складається із 8 напрямів та  діятиме в умовах війни, допоможе вітчизняній економіці вистояти та стане фундаментом для повоєнного відновлення, допоможе створити робочі місця через підтримку бізнесу. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 серпня 2022
Мінагрополітики погодило перші чотири гранти на розвиток садівництва на 17 млн грн
Міністерство аграрної політики та продовольства України видало перші чотири накази про надання гранту для закладки садів та ягідників на загальну...
29 липня 2022
Аграріям розповіли, як отримати  гранти на садівництво
Урядова програма «єРобота», яка стартувала 1 липня, дає можливість агропідприємцям та фермерам отримати  грант на  розвиток...
27 липня 2022
Аграріям розповіли, як у «Дії» отримати гранти для створення власної справи
З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...