У Берліні скликають міжнародну конференцію щодо продовольчої безпеки та експорту українського зерна
У Берліні скликають міжнародну конференцію щодо продовольчої безпеки та експорту українського зерна

Міністерство закордонних справ, сільського господарства та розвитку ФРН організовує 24 червня в Берліні міжнародну конференцію, присвячену продовольчій безпеці, у тому числі проблемі вивезення зерна з України. Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми повинні стабілізувати постачання продовольства в усьому світі. З цією метою ми організовуємо продовольчу конференцію в Берліні», – заявила глава МЗС Анналена Бербок.

Вона назвала питання вивезення зерна з України в умовах «зернової війни», яку проводить путін, одним із головних завдань. Потребує вирішення також питання покращення гуманітарно-продовольчої ситуації у світі, забезпечення харчовими продуктами на більш стабільній основі.

Гостями конференції стануть міністри закордонних справ низки країн, зокрема, глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен.

Як повідомили в Міністерстві розвитку, Німеччина, як головуюча в G7, відчуває свою особливу відповідальність у пошуку відповідей на загрозу світового голоду, спричинену російською загарбницькою війною проти України.

За словами речника Міністерства сільського господарства, центральним завданням з огляду на продовольчу безпеку є пошук шляхів вивезення заблокованого українського зерна. Німеччина разом із партнерами працюють над забезпеченням «зернового мосту», адже експорт Чорним морем наразі фактично неможливий.

Завданням міжнародної спільноти є створити нові та тривалі шляхи експорту українського зерна. Ми започаткували разом із партнерами в ЄС План солідарності та конкретно пообіцяли Україні допомогу в розмірі 500 тисяч євро для будівництва потужностей в порту Ізмаїла, на кордоні з Румунією, щоб зменшити тиск на польському кордоні, через який багато зерна перевозиться автотранспортом, <…> це дозволить транспортувати зерно по Дунаю», – поінформував речник Юліан Міт.

Він нагадав, що до війни Україна експортувала в середньому 5 млн тонн зерна щомісяця. Завдяки зусиллям багатьох сторін у травні вдалося вивезти близько 1,7 млн тонн, що хоча й не відповідає довоєнним можливостям, але все-таки означає певний прогрес.

Повідомляється, що також міністр розвитку ФРН Свенья Шульце пообіцяла в понеділок подальшу підтримку Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) для подолання гострої кризи голоду, збільшивши її обсяг із 28 до 70 млн євро цього року.

Всесвітня продовольча програма є найважливішим багатостороннім партнером Німеччини у боротьбі з голодом у світі. Нинішнього року ці зобов’язання важливіші, ніж будь-коли: за даними ВПП, кількість гостро голодуючих зросла на 200 млн за останні два роки — зі 135 млн у 53 країнах до 345 млн у 82 країнах сьогодні.

Торік Німеччина була другим за обсягом донором ВПП із 1,2 млрд євро.

Нагадаємо, що у СОТ пообіцяли підтримувати агровиробництво та експорт української продукції.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2023
У Львові пройде конференція про відновлювальне сільське господарство
У Львові 9 – 10 червня пройде дводенна конференція в гібридному онлайн/офлайн форматі «Відновлювальне сільське господарство — шлях...
24 червня 2022
Євросоюз звинуватив росію у створенні глобальної продовольчої кризи
У Брюсселі глави держав та урядів країн Євросоюзу  визнали росію країною, яка намагається використовувати продовольство як зборю у війні проти...
22 червня 2022
У Туреччині заявили, що знайшли порозуміння з росією щодо експорту українського зерна
Делегація міністерства оборони Туреччини провела успішні переговори у москві про  розблокування експорту українського зерна у портах. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...