Аграрії отримають гранти у рамках нової економічної стратегії – Шмигаль
Аграрії отримають гранти у рамках нової економічної стратегії – Шмигаль

Уряд запускає нову економічну стратегію, яка складається із 8 напрямів та  діятиме в умовах війни, допоможе вітчизняній економіці вистояти та стане фундаментом для повоєнного відновлення, допоможе створити робочі місця через підтримку бізнесу. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Уряд на доручення Президента України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нашій економіці вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення. Всього це 8 програм», – сказав очільник Кабміну.

6 програм безповоротної грантової підтримки стосуватимуться малого й середнього бізнесу.

Перша інціатива – це мікрогранти на створення власного бізнесу, в межах якої держава надасть безповоротні витрати для створення тисяч нових мікробізнесів. Також можна взяти пільговий кредит у межах «5-7-9». Заявки будуть подаватися через Дію.

Друга програма, зазначив Шмигаль, – це безповоротні гранти на розвиток переробних підприємств. Мова про деревообробку, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрну переробку тощо. Грант можна буде витратити, зокрема, на придбання обладнання.

Також програма в агросекторі стосуватиметься часткової компенсації вартості теплиць. Зокрема, буде надаватись безповоротний грант на проєкт модульної теплиці розміром 2 гектари. Заявка також подається через Дію. Передбачається будівництво до 3-х тисяч таких теплиць.

У межах четвертої програми передбачаються гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів. Перші очікування від проєкту – висадження нових садів загалом на площах до 10 тисяч гектарів.

Ще одна ініціатива стосується ІТ-сфери.

Передбачається, що Український фонд стартапів буде викуповувати частку у новостворених компаній.

Шоста програма також пов’язана з ІТ. В її межах, українці, які бажають здобути кваліфікацію junior developer або графічний дизайнер, або іншу технічну спеціальність, матимуть змогу отримати грант, який можна буде витратити на навчання на ІТ-курсах.

Загалом ці шість грантових програм можуть стати справжнім драйвером зростання для економіки. Це ставка на малий і середній бізнес», — наголосив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що 35%-50% економіки України зупинилось через війну.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 серпня 2022
Програма USAID надасть аграріям субгранти для зберігання зерна
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) пропонує аграріям подавати заявки на одержання субгрантів для реалізації «Підтримки...
8 липня 2022
Садівники та власники теплиць можуть подати заявки на грант у Дії – Мінагрополітики
З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Тепер через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на...
6 липня 2022
В UBTA назвали умови  економічного зростання України після війни
У найближчі п’ять років після закінчення війни Україна має шанси надзвичайно стрімко зайняти місце у першій п’ятірці топекспортерів ЄС та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...