У СОТ пообіцяли підтримувати агровиробництво та експорт української продукції
У СОТ пообіцяли підтримувати агровиробництво та експорт української продукції

Понад 50 членів Світової організації торгівлі (СОТ) висловили солідарність з Україною та пообіцяли підтримати сільгоспвиробництво та експорт, а також відбудову країни після війни. Про це йдеться у спільній заяві, ухваленій на XII міністерській конференції СОТ у Женеві.

«Ми, міністри торгівлі/глави делегацій членів СОТ, зустрілися сьогодні в Женеві з нагоди 12-ї конференції міністрів СОТ, щоб підтвердити нашу повну підтримку та солідарність з народом України. Висловлюємо глибокий сум у зв’язку з величезними людськими втратами та глибокими стражданнями, завданими агресією проти України. Роблячи це, ми підтверджуємо нашу підтримку резолюцій Генеральної Асамблеї ООН від 2 березня 2022 року (A/RES/ES-11/1) і 24 березня 2022 року (A/RES/ES-11/2)», – сказано у заяві, підписаній понад 50 членами організації.

У СОТ наголосили, що серйозно стурбовані наслідками руйнувань в України та впливу наслідків російської агресії на світову економіку, зокрема, поставки на міжнародні ринки низки ключових товарів, вироблених Україною, включаючи сільськогосподарську та харчову продукцію, добрива, соняшникову олію та важливі мінерали.

Ми також глибоко стурбовані численними повідомленнями про розкрадання зерна з України. Ці дії суперечать принципам і цінностям СОТ», — зазначається у заяві.

Також члени СОТ наголосили на необхідності забезпечення того, щоб торгові шляхи, особливо морські шляхи та порти, не були перекриті загрозою застосування сили.

Вплив на продовольчу безпеку є драматичним для тих, хто безпосередньо постраждав в Україні, але не обмежується лише Україною та її громадянами. Україна є одним із провідних світових експортерів таких ключових сільськогосподарських продуктів, як пшениця, кукурудза, ячмінь та соняшникова олія. Вона є основним постачальником Всесвітньої продовольчої програми. Наслідки війни, зокрема блокування доступу України до Чорного моря, серйозно ставлять під загрозу постачання продовольства в деякі з найбільш вразливих частин світу. Це може призвести до того, що мільйони людей зіштовхнуться з відсутністю продовольчої безпеки, що посилить і без того важку ситуацію, спричинену COVID-19», — йдеться у заяві.

У цьому контексті підписанти наголосили, що підтримуватимуть Україну та сприятимуть її експорту.

Ми закликаємо членів СОТ робити те ж саме у спосіб, що відповідає їхнім можливостям, у тому числі шляхом полегшення використання інфраструктури або полегшення та спрощення митних процедур», — йдеться у заяві.

У СОТ наголосили, на необхідності шукати шляхи, щоб допомогти українським аграріям продовжувати вирощувати зернові та олійні культури, вкрай необхідні для України та світу.

Заяву підписали, зокрема, представники США, Британії, Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Данії, Франції, Грузії, Угорщини, Ісландії, Ізраїлю, Італії, Японії, Південної Кореї, Німеччини, країн Балтії, Польща та ін.

Нагадаємо, що Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 лютого 2023
Що виробляли аграрії найбільше у областях, де були або тривають військові?
Презентовано структуру агарного виробництва в областях, які найбільше постраждали від війни з росією за рік. Про це свідчить аналітичні дані,...
28 червня 2022
Країни G7 підтримають агросектор України – заява
Країни G7 заявили, що підтримають аграрний сектор України та спрямують зусилля на тому, щоб допомогти покращити транспортування українського...
16 червня 2022
Аграрії просять владу дозволити обмінювати валюту за комерційним курсом
Аби аграрії не втрачали мільйони гривень на валютні операції, їм необхідно надати можливість продавати валютну виручку від експорту за комерційним...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...