Садівники та власники теплиць можуть подати заявки на грант у Дії – Мінагрополітики
Садівники та власники теплиць можуть подати заявки на грант у Дії – Мінагрополітики

З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Тепер через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для нової кар’єри. Наразі почали діяти нові грантові програми. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Зокрема, на  часткову компенсацію вартості створення теплиць пропонується отримання гранту у розмірі 5-7 мільйонів гривень. Очікувана кількість грантів – 3 тисячі на рік. Бюджет програми – 7 мільярдів грн.

Програма розрахована на приватних підприємців, аграрні компанії, фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менш як 7 років. Кошти можна буде витратити на будівництво, закупівлю технічного обладнання, посівного матеріалу та добрив.

Введено принцип співфінансування: для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% – підприємець. Щоб отримати грант, потрібно подати заявку через «Дію» або уповноважений банк. Ключова вимога – працевлаштування робітників та сплата податків.

Також можна отримати гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства. Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на гектар садів.

Це приблизно 70% середньої вартості висадки. Заплановано гранти для висадження 10 тисяч гектарів нових садів. Бюджет програми – 4 мільярди гривень. Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 7 років.

Проєкт саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також надходитимуть на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Довідково: Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило програми безповоротних грантів для аграріїв, які були затверджені постановою від 21 червня 2022 р. № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу». Програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств. Основана мета цих програм  –  підтримка суб'єктів підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки.

Нагадаємо, що уряд презентував порядок отримання аграріями держпідтримки за двома програмами на 2022 рік

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2022
Кабмін виділив ще 29 млн грн на безповоротні гранти для садівників
Кількість поданих заявок на отримання безповоротних грантів за програмою єРобота вже сягнула 8 тисяч. Про це заявив прем’єр-міністр Денис...
29 липня 2022
Аграріям розповіли, як отримати  гранти на садівництво
Урядова програма «єРобота», яка стартувала 1 липня, дає можливість агропідприємцям та фермерам отримати  грант на  розвиток...
27 липня 2022
Аграріям розповіли, як у «Дії» отримати гранти для створення власної справи
З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...