Змінено умови транзиту продукції тваринного походження через ЄС, — Держпродспоживслужба
Змінено умови транзиту продукції тваринного походження через ЄС, — Держпродспоживслужба

За результатами перемовин Держпродспоживслужби з компетентними органами країн-членів ЄС та Європейською Комісією відбулися певні зміни в умовах транзиту продукції через ЄС. Про це повідомляє прес-служба відомства.

На сьогоднішній день переміщення експортних вантажів з українських потужностей в режимі транзиту здійснюється автомобільним та залізничним сполученням через визначені пункти пропуску.

До транзиту по території країн-членів ЄС допускаються вантажі з продуктами, які походять з країн або їх окремих територій, з яких дозволяється ввезення до ЄС продуктів, та сертифікатом для ввезення продуктів в ЄС (форми відповідних офіційних сертифікатів затверджені Регламентом (ЄС) № 2020/2235). 

Зазначається, що для сертифікації підконтрольних вантажів для транзиту через ЄС необхідно використовувати форми сертифікатів, опубліковані на вебпорталі Держпродспоживслужби за посиланням.

Разом з тим, звертаємо увагу, що законодавство ЄС, а саме Регламент (ЄС) № 2019/2124 встановлює порядок здійснення контролю транзиту продуктів з однієї третьої країни в іншу третю країну, що здійснюється через територію країни-члена ЄС. При цьому, вантажі з продуктами тваринного походження мають відповідати вимогам щодо здоров’я тварин, які сертифікуються у відповідних формах на транзит», — йдеться у повідомленні.

Додатково до основних пунктів пропуску на державному кордоні з Республікою Польща та Румунією встановлено тимчасові пункти контролю для залізничного сполучення, які діють виключно для транзитних вантажів тваринного походження – Медика (Шегені) та Вікшани (Вадул-Сірет) відповідно.

Таким чином, транзит продуктів тваринного походження до третіх країн (за межі ЄС) можливий для категорій товарів, які авторизовані на екпорт до ЄС як з схвалених, так і неавторизованих потужностей за умови дотримання вимог щодо здоров’я відповідних форм сертифікатів.

Щодо категорій вантажів, які не дозволені на екпорт до ЄС (яловичина, свинина, м’ясні продукти, живі тварини, тощо), а відповідно які і не можуть експортуватися в режимі транзиту через ЄС – тривають консультації Європейською Комісією щодо певних категорій та транзитних умов з точки зору діючих в ЄС правил щодо здоров’я тварин, про результами будемо інформувати» — повідомили у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, у Мінагрополітики назвали продукти, які продовжать експортувати за кордон.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 листопада 2022
Озвучено, які 2 законопроєкти покращать вихід експортерів продукції тваринного походження на зовнішні ринки  
Через відсутність законодавчого механізму отримання міжнародних експортних сертифікатів, українські експортери тваринної продукції мають обмежений...
21 червня 2022
Ольга Шевченко: Експортери зерна отримали спрощення оформлення фітосанітарних заходів та процедур
Санітарно-ветеринарний контроль за експортом українського зерна в умовах війни, мораторій на перевірки бізнесу та виключення із цього правила,...
21 квітня 2022
Кабмін ухвалив положення про Державну надзвичайну протиепізоотичну комісію
Уряд ухвалив Постанову, яка затверджує положення про Державну надзвичайну протиепізоотичну комісію (ДНПК) при КМУ й типове положення про місцеву...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...