Рада прийняла законопроєкт про спрощення механізму набуття прав на земельні ділянки с/г призначення
Рада прийняла законопроєкт про спрощення механізму набуття прав на земельні ділянки с/г призначення

Сьогодні Верхова Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт № 6199, який спрощує механізм набуття прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Про це повідомляє АgroРolit.com.

«За» проголосувало 249 депутатів. Законопроєкт вносить зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Метою законопроєкту № 6199 є спрощення процедури переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Нардепи вважають, що не варто витрачати час на перевірку набувачів, якщо йдеться про ділянки для ведення садівництва площею, що не перевищує подвійну норму безоплатної передачі, або особистого селянського господарства у межах, що не перевищує площу, встановлену ст.121 Земельного кодексу.

Встановлення правила, за яким перевірка відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення:для ведення садівництва площею, що не перевищує 0,25 га, і для ведення особистого селянського господарства площею, що не перевищує 1 га, розташованих в межах населених пунктів. При укладенні правочину щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач перед вчиненням правочину про перехід права власності заявляє про дотримання вимог, визначених цією статтею, шляхом подання нотаріусу, що посвідчує відповідний правочин, заяви», — ідеться у пояснювальній записці.

Також передбачається, що особа, яка має переважне право на придбання земельних ділянок, може уступити їх за заявою, підпис під якою слід нотаріально посвідчити. Навіть у випадках, якщо вона не може придбати їх в силу інших обмежень для набувачів.

Крім того, деталізуються особливості державної реєстрації прав, пов’язаних з передачею в оренду ділянки особою, яка використовує її на праві емфітевзису.

Нагадаємо, що набрав чинності закон, за яким право власності на земельну ділянку одночасно переходить із правом власності на нерухомість.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 квітня 2022
Аграріям спростять імпорт та експорт міндобрив та сільгосппродукції на час воєнного стану – законопроєкт
Верховна Рада України прийняла у першому читанні закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та...
26 січня 2022
Сьогодні аграрний комітет розгляне три законопроєкти
Сьогодні, 26 січня, відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Планується розглянути три...
21 січня 2022
На Львівщині виявлено самовільне зайняття земельної ділянки на площі 3,65 га
Державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Львівській області проведено...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...