Оприлюднено порядок торгів газом для потреб виробників харчових продуктів
Оприлюднено порядок торгів газом для потреб виробників харчових продуктів

Уряд оприлюднив порядок, за яким будуть проводитися біржові торги газом для потреб виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість. 

Постанова уряду №19 від 12 січня 2022 року оприлюднена на Урядовому порталі. 

У постанові ідеться, що продавці з метою сприяння покупцям в купівлі природного газу зобов’язані щомісяця виставляти на торги до 20% "блакитного палива" власного видобутку.

За ухваленим порядком окремі торгові сесії мають проводитися на біржі у робочі дні з 10 по 22 число кожного календарного місяця.

Уряд зобов’язав Міністерство енергетики створитиь комітет з нагляду за участі представників Міненерго, Мінекономіки та Міністерства аграрної політики та продовольства.

До повноважень такого комітету належатимуть:

  • погодження регламенту торгів, моніторинг аукціонів;
  • затвердження переліку допущених до торгів покупців;
  • погодження обсягу природного газу для кожного покупця.

Оголошення про проведення торгів природним газом для потреб виробників продтоварів будуть оприлюднюватися на сайті енергетичної біржі.

У документі зазначається, що продавець для кожної окремої заявки на продаж зобов’язаний повідомити біржі граничну ціну газу, вище якої не може бути укладено біржову угоду.

Біржа встановлює цінові ліміти, вище яких не може укладатися біржова угода.

У граничній ціні газу, який продаватиметься згідно даного порядку, постачальницько-збутова надбавка обмежена максимальним рівнем 24%.

Нагадаємо, що на засіданні уряду 12 січня 2022 року затверджено порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 січня 2022
У 2022 році харчові продукти здорожчають на 15-35% – експерт
Сьогодні в України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі харчові продукти, яка спостерігатиметься й надалі. Про це...
22 січня 2022
В Україні пропонують встановити нульове ПДВ для низки продуктів харчування
Сьогодні потрібно терміново передивитися ставлення до українських виробників, адже в той час, коли у Європі встановлюється нульове ПДВ на продукти...
21 січня 2022
Продовольча безпека України, або гасіння пожежі без жодної стратегії
Зростання цін на енергоносії, добрива, продукти харчування та інше вкотре змушує замислитися про готовність України до нагальних викликів та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...