Уряд затвердив порядок проведення «газових аукціонів» для виробників соціально значущих продуктів
Уряд затвердив порядок проведення «газових аукціонів» для виробників соціально значущих продуктів

На засіданні уряду 12 січня 2022 року затверджено порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції. Про це ідеться у повідомленні Міністерства економіки.

Зазначається, що документ зобов’язує газодобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину. Стартова ціна газу повинна відповідати ціні природного газу власного видобутку (до врахування рентних платежів) та може включати постачальницько-збутову надбавку (постачальницьку винагороду) не більше 24%.

Продавець газу зобов’язаний повідомити біржі граничну ціну продажу природного газу, яка буде максимальною для укладання біржової угоди по кожній з заявок не пізніше, ніж за 4 (чотири) години до початку проведення торгової сесії. У випадку невиконання цієї вимоги, стартова ціна продавця буде визначена як гранична.

Цінові ліміти, вище яких не може укладатись угода, будуть встановлені біржею на основі отриманої від продавця інформації.

На спеціальні аукціони будуть допускатися компанії-виробники соціальних продуктів, що входять до списку Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також трейдери, які мають укладені договори з даними компаніями», — зазначають у міністерстві.

Для забезпечення чесної конкуренції, торги відбуватимуться в умовах анонімності (знеособлення) учасників-покупців. Газові аукціони відбуватимуться виключно у робочі дні.

За організаційними складовими торгів та дотриманням порядку процедури слідкуватиме комітет, до якого увійдуть представники від Мінекономіки, Міненерго та Мінагрополітики.

Оголошення про проведення торгів будуть розміщуватись на сайті уповноваженої біржі та міститимуть найменування продавців, стартову ціну, кількість та розміри лотів, крок торгів та умови постачання. Також повідомлення міститимуть інформацію про час та дату проведення торгів, розмір гарантійного внеску та порядок його сплати, порядок та кінцеву дату надання заявок на купівлю та іншу інформацію, що стосується торгів.

У січні 2022 року, за даними Мінекономіки, газовидобувні компанії мають продати близько 80 мільйонів кубометрів «блакитного палива» українського видобутку виробникам хліба, олії, яєць, курятини та борошна.

Повідомляється, що ці тимчасові заходи регуляторного впливу спрямовані на підтримку вітчизняних підприємств, які є виробниками продовольчих товарів істотної соціальної значущості та спрямовані на підтримку їх роботи та недопущення стрімкого зростання цін на харчові продукти першої необхідності.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження щодо запровадження щоденного моніторингу цін на продукти харчування, бензин на медичні засоби. 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2022
Виробникам соціально значущих продуктів розробили алгоритм дій для придбання газу на березень – деталі
Комітет із нагляду за біржовими торгами з продажу газу власного видобутку розробив алгоритм дій для суб'єктів господарювання, основним видом...
20 січня 2022
Кабмін не підтримав включення пшеничного хліба до переліку соціально значущих товарів
Кабінет міністрів України відклав питання включення пшеничного хліба до переліку товарів, які мають соціальну значущість, та щодо яких...
19 січня 2022
Мінагрополітики внесло зміни в перелік соціально важливих продуктів
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до переліку суб'єктів господарювання, які виробляють товари, що мають істотну...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...