Володимир Зеленський підписав «ресурсний» закон
Володимир Зеленський підписав «ресурсний» закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про збалансованість бюджетних надходжень №5600.  Про це повідомила пресслужба глави держави.

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-ІХ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування.

Зокрема, передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза.

Згідно із законопроектом, мінімальне податкове зобов'язання обчислюється за формулою: МПЗ = НГО × S × К × М / 12.

НГО — нормативна грошова оцінка 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації.

S — площа земельної ділянки.

М — кількість календарних місяців, протягом яких земділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

К — коефіцієнт, який становить 0,05.

Зазначається, що для фізосіб — підприємців — платників єдиного податку IV групи при обчисленні мінімального податкового зобов'язання щодо земельних ділянок, що належать до сільськогосподарських угідь, застосовується коефіцієнт К у половинному розмірі.

Мінімальне податкове зобов'язання визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на календарний рік, що передує податковому (звітному) року.

При цьому передбачається, що мінімальне податкове зобов'язання не визначається для земділянок, які використовуються дачними і садівничими кооперативами, для земель запасу, незатребуваних паїв, розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, земельних ділянок зон відчуження та безумовного відселення.

У разі передачі в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування земділянок мінімальне зобов'язання визначається для орендарів або користувачів.

Крім того, пропонується скасувати пільги з плати за земельні ділянки, надані установам науки, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів (у разі нецільового використання).

Передбачається також скасування мораторію на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель (крім сільськогосподарських угідь), яка використовується для цілей оподаткування платою за землю (земель водного фонду, земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення).

Закон також містить норми для врегулювання проблемних питань оподаткування та забезпечення підтримки бізнесу. 

Нагадаємо, що проєкт Держбюджету-2022 (законопроєкт 6000) вперше ґрунтується на Бюджетній декларації-2022-2024 років та враховує підтриманий Верховною Радою «ресурсний» законопроєкт 5600.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 січня 2022
Аграрні закони 2021: податки, оренда, ринок землі, кредитування
Двадцять аграрних законів ухвалила Верховна Рада у 2021 році. Держпідтримка АПК, кредитування аграріїв та оподаткування, децентралізація та...
12 листопада 2021
Володимир Зеленський підписав закон про дитяче харчування
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №4554 про дитяче харчування, який передбачає приведення українського законодавства у сфері...
3 листопада 2021
Аграрії закликали Зеленського збільшити ринки збуту для продукції тваринництва
Для ефективного розвитку фермерства, молочного скотарства українським аграріям не вистачає ринків для збуту власної продукції. Таку думку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...