На Вінничині будують завод, який перероблятиме відходи на біогаз
На Вінничині будують завод, який перероблятиме відходи на біогаз

На Вінничині у Гайсинському районі на території Теплицької територіальної громади за 1-5-2 роки запустять в експлуатацію завод, який перероблятиме відходи на біогаз. Про це повідомляє vinnitsa.info.

Повідомляється, що місяць тому вже зареєстрували підприємтсво ТОВ «Теплицький завод з переробки відходів». Будуватимуть та експлуатуватимуть завод ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «Браун Індастріал Технолоджі (БІТ)» спільно із місцевим комунальним підприємством «Житлокомунсервіс- Т».

У будівництво заводу інвестор вкладає 140 мільйонів гривень. Ще 60 мільйонів гривень — частка комунального підприємства.

Працюватиме завод за передовою технологією в галузі переробки відходів і альтернативної відновлюваної енергетики. Це дасть можливість переробляти відходи майже повністю. Інертні залишки, які підлягатимуть захороненню, становитимуть лише 2-8%.

Відходи, які підлягають вторинній переробці, сортуватимуть та реалізовуватимуть за ринковими цінами. Тверді органічні побутові відходи, що розкладаються, використовуватимуть для виробництва біогазу. Залишок від процесу переробки органічних відходів органічне добриво біогумус використовуватимуть в аграрному секторі, реалізовуватимуть на внутрішньому ринку та на експорт. Полімерні відходи, які не сортують, також перероблятимуть. Використовуватимуть для цього термоліз, розпад хімічних сполук під впливом температур. Отримуватимуть при цьому так званий піролізний віск. Фактично це пічне паливо, яке можна використовувати для котелень. В нас є можливість експортувати це пічне паливо на нафтопереробні заводи Європи, але, виходячи з вартості енергоносіїв, більшість громад сьогодні виявляють бажання переобладнати свої котельні і використовувати таке пічне паливо. Всі технології, які ми використовуємо, сертифіковані Європейським Союзом. У Європі збудовано дуже багато таких заводів. Модель, яку ми пропонуємо, повністю відпрацьована у Європі», — повідомив заступник директора ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «БІТ» Володимир Ткачук.

Будівництво нового заводу може сприяти вирішенню частини екологічних проблем громад.

За словами Володимира Ткачука, підприємство перероблятиме тверді побутові відходи. Крім того, завод може використовувати як сировину рештки садово-паркових культур, мулові залишки стічних вод після очистки води водоканалами, а також пожнивні залишки аграрної діяльності.

Вироблятиме завод електричну і теплову енергію. Тож, інвестор пропонує створити поряд із заводом тепличне господарство, сушки для аграрної продукції, сушку для деревини, в тому числі, для твердих порід дерев.

Наша компанія пропонує проінвестувати в будівництво такого заводу 70%, 30% — залишаємо для участі в інвестиційному проекті громадам. Громада через своє комунальне підприємство входить в склад засновників. Громада володіє 30 % статутного капіталу заводу, а відповідно і 30% доходів від виробництва також йде громаді. Крім того, це і створення робочих місць», — зазначив Володимир Ткачук.

Завод на території Теплицької територіальної громади — не єдиний приклад комунально-приватного партнерства ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «БІТ» з ОТГ. Навесні цього року спільне підприємство “Сарненський завод переробки відходів” зареєстроване в місті Сарни на Рівненщині. Створене спільне з німецькими партнерами підприємство і в Херсоні. На сесії міської ради у вересні місцеві депутати голосували на підтримку рішення про відведення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу. Тривають перемовини і в інших містах України.

«Побудованих заводів ще немає. Все перебуває на стадії організаційних заходів і проектування. Пропонуємо свою співпрацю і іншим громадам. Один з критеріїв відбору партнерів – бажання громад і їх можливості», — зауважив Володимир Ткачук.

За його словами, будівництво заводу у Теплику наразі також перебуває на стадії розробки і проектування. 

Нагадаємо, що голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану» (№5464) та направив його на підпис президенту Володимиру Зеленському. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 січня 2022
На Харківщині створять індустріальний парк з біогазовими заводами $30 млн
На Харківщині створять індустріальний парк з п’ятьма біогазовими заводами  та сміттєвою сортувальною лінією. Про повідомив директор...
7 січня 2022
В уряді ініціюють запровадження безвідсоткових кредитів на виробництво біогазу з аграрних відходів
В Україні потрібно на рівні урядової програми стимулювати виробництво біогазу з аграрних відходів. Про це у блозі на AgroPolit.com...
4 січня 2022
Названо потенціал виробництва біометану в Україні до 2050 року
На кінець минулого року в Україні працювали 68 промислових біогазових станцій різного типу. Загалом для виробництва тепло- й електроенергії торік...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...