Названо найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин
Названо найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин

Найчастіше громадяни звертаються до системи безоплатної правової допомоги з питань приватизації земельних ділянок, користування ними (договір оренди, сервітуту, емфітевзису, суперфіцію), а також оформлення документів на земельну ділянку. Про це заявив в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

Від додав, що також також часто люди звертаються з правовими питаннями щодо права  власності на землю (оформлення, набуття права, спільна власність), безоплатної передачі ділянок громадянам із земель державної і комунальної власності.

При цьому нерідко постає питання щодо правомірності дій місцевої влади. Погодження проєктів землеустрою, дотримання строків розгляду землевпорядної документації та інші земельні процедури часто заплутані та непрозорі для громадян.

Баранов назвав найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин, систематизовані Національним агентством з питань запобігання корупції:

  • корупційна зміна цільового призначення земельної ділянки;
  • погодження відведення земельної ділянки за процедурою безоплатної приватизації за неправомірну вигоду;
    передача прав на земельну ділянку в обхід процедури аукціонів;
  • відмова від права постійного користування земельною ділянкою на користь третіх осіб;
  • зловживання при укладанні договорів про спільну обробку земельної ділянки;
  • маніпуляції під час визначення ставки орендної плати за користування землями державної та комунальної власності;
  • зловживання правом безоплатного отримання земельних ділянок та «повторна приватизація»;
  • використання земельних пільг учасників бойових дій у корупційних схемах;
  • протиправна забудова на землях, які передані підприємствам, установам та організаціям на праві постійного користування.

Ідентифікацію та узагальнення корупційних ризиків при наданні безоплатної правової допомоги здійснює відділ запобігання корупції Координаційного центру з надання правової допомоги.

Мінімізувати корупційні ризики при цьому означає стимулювати громадян вирішувати земельні спори та захищати свої права на землю у правовий спосіб. Для цього слід своєчасно роз’яснити земельні процедури, зокрема щодо спрощення планування землекористування, інвентаризації, державної реєстрації землі, порушень, які можуть виникнути під час землекористування, електронних аукціонів та рейдерських атак. Крім того, важливо роз’яснювати правові нюанси земельної реформи та роз’яснити шляхи протидії потенційним корупційним загрозам фахівцям органів державної влади, органів місцевого самоврядування та приватного сектору, які працюють у сфері земельних відносин», – сказав фахівець.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що Мінагрополітики та НАЗК боротимуться із корупцією у земельній реформі — підписано меморандум.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 жовтня 2021
СБУ викрила корупційну схему розкрадання 1600 га державних земель на Рівненщині
Служба безпеки України викрила злочинну схему розкрадання майна державного підприємства на Рівненщині. За попередніми даними, близько 1600 га земель...
6 жовтня 2021
СБУ викрила масштабну корупцію при реєстрації техніки українськими аграріями
СБУ викрила масштабну корупцію в одному з державних підприємств, що входить до сфери управління Держпродспоживслужби України. Організатори схеми...
2 серпня 2021
Колишнього директора Інституту агроекології НААН позбавлено волі на 8 років за корупцію
30 липня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду оголосила вирок, яким колишнього директора Інституту агроекології та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...