На Вінничині аграрію підпалили ферму із свійською птицею, втрати сягли 800 тис. грн
На Вінничині аграрію підпалили ферму із свійською птицею, втрати сягли 800 тис. грн

У селі Козинці на Вінниччині на фермі Олександра Демитора, де вирощувалася свійська птиця, трапилась пожежа, охоронцеві зловмисники завдали тілесних ушкоджень. Загальна сума збитків від пожежі сягає до 800 тисяч гривень. Про це повідомляє seeds.org.ua. 

Аграрій розповів, що два роки в селі приміщення ферми орендував місцевий пенсіонер, колишній директор школи Віталій Кривоніс. Тут фермер розводив овець і індиків елітних порід. Охороняв ферму в нічний час Кривоніс разом зі своїм зятем Андрієм Олійником.

«В ніч на 31 жовтня в Козинцях, під ранок, селяни побачили в небі вогняну заграву і почули тріск палаючого шиферу. Одразу зрозуміли, що це горить ферма. В кущах поблизу помітили людину. Виявилося, що то був Андрій Олійник, якому в ту ніч випало охороняти тварин і птицю, і він дивом врятувався від вогню. Пожежним врятувати ферму не вдалося, від приміщень площею 600 м.кв. залишилось попелище», — розповідає деталі події власник сільськогосподарської споруди Демитор.

Зі слів фермера, спочатку загорівся дах, а через велику кількість тюків соломи та сіна поруч з ним — загоряння швидко поширилося. Тому згоріло все майно, а також усі, що були на фермі, індики. З тварин залишилось близько 110 овець-самок романівської породи.

Начальниця відділу комунікацій Головного управління Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник коментує:

Відкрили кримінальне провадження за частиною другою статті 194 («Умисне знищення або пошкодження майна»). Про пожежу повідомив орендар ферми, де вирощували овець та індиків. Наразі відомо, що згоріла частина птиці та приміщення. У рамках провадження будуть з’ясовувати, чи загоряння трапилось шляхом підпалу, чи, можливо, це було самозагоряння, адже охоронець буржуйкою опалював приміщення. Слідчі вилучили рештки задля проведення експертизи».

Власник згорілої ферми Олександр Демитор переконує — буржуйка тут ні до чого, будівлю підпалили, а охоронця побили.

Коли селяни знайшли Андрія Олійника в кущах біля палаючої ферми, то побачили, що він звестися на ноги не може. Виявилося, що чоловіка, який в ту ніч охороняв тварин, добряче побили: в нього струс мозку і поламані ребра. Якби він не вибрався з полум’я, то б списали на те, що він був необережний з вогнем. А так все очевидно. Крім того, постраждалий впізнав своїх кривдників, які його побили. В мене фото є, де Андрій весь в синцях. Зараз він перебуває в лікарні з численними переломами та струсом», — говорить аграрій.

Також Олександр Демитор запевняє, що знають, хто підпалив ферму та побив охоронця.

Це п’ятеро місцевих фермерів, їх впізнав охоронець — сказав власник згорілих будівель. — Одна із ймовірних причин дій кривдників — помста за те, що вівці Кривоноса заходили на поля фермерів і там паслися», — вважає він.

Зараз фермер Віталій Кривоніс продає частину вцілілих овець, щоб вилікувати постраждалого зятя.

Правоохоронці розслідують деталі пожежі і завдання тілесних ушкоджень Андрію Олійнику. Як з’ясувалось, охоронець не писав у поліцію заяву про побиття. Тому його ще будуть опитувати, де він отримав тілесні ушкодження.

Нагадаємо, що аграрії закликали уряд вирішити питання подорожчання кормів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 листопада 2021
Корея зацікавилась експортом українського м’яса птиці та продуктів з нього – Держпродспоживслужба
Корейські фахівці провели інспектування українських підприємств – виробників харчових продуктів, зацікавлених у експорті м’яса птиці та...
7 листопада 2021
Аграрії закликали уряд вирішити питання подорожчання кормів
Для полегшення та покращення ситуації в галузі тваринництва потрібно виріши питання подорожчання кормів. Про це повідомив керівник відділку...
5 листопада 2021
Фермери, які обробляють до 500 га землі, матимуть гарантії від держави для отримання кредитів у фінустановах
Банківське кредитування для малих фермерів стане простішим та доступнішим. Про це на сторінці у Facebook написав міністр аграрної політики Роман...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...