ДПЗКу не має грошей на чергову виплату китайського кредиту
ДПЗКу не має грошей на чергову виплату китайського кредиту

Грошей на чергову виплату китайського кредиту у ДПЗКУ недостатньо. Про це повідомив в.о. голови правління АТ «ДПЗКУ» Василь Коваленко на першому засіданні міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення виконання зобов’язань ДПЗКУ перед Експортно-імпортним банком Китаю за запозиченнями, що гарантовані державою, та перед Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів у рамках виконання умов Генерального договору про співпрацю у сфері сільського господарства щодо постачання зернових до Китайської народної республіки, повідомляє пресслужба Мінекономіки. 

«Під час засідання був заслуханий в.о. голови правління АТ «ДПЗКУ» Василь Коваленко, який повідомив, що черговий термін сплати обов’язкових платежів припадає на січень наступного року. Сума наявних грошових коштів на рахунках Товариства недостатня для сплати обов’язкових платежів», — сказав він.

Міністр економіки України Олексій Любченко, який є головою міжвідомчої робочої групи, повідомив, що для побудови прозорого та ефективного управління Мінекономіки вже розпочало реалізацію плану корпоративного управління ДПЗКУ. 

Попри те, що кредитні договори між ДПЗКУ та Експортно-імпортним банком Китаю були укладені у 2012 році, зараз нам необхідно шукати шляхи та координувати спільні дії з метою забезпечення виконання фінансових зобов'язань ДПЗКУ. Це питання очевидно потребувало вирішення значно раніше, однак не було розпочато. Зараз ми змушені у вже стислі терміни приймати рішення про реанімацію цих стосунків. У цьому питанні сподіваюся на конструктивний підхід учасників процесу, особливо китайських партнерів», — зазначив Олексій Любченко.

Нагадаємо, що раніше AgroPolit.com звернувся до міністра фінансів Сергія Марченка та в.о. голови правління ДПЗКУ Василя Коваленко із проханням роз’яснити готується влада до дефолту ДПЗКУ чи ні та чи є кошти у державного трейдера на оплату за китайським кредитом.

Ось яку відповідь нам подала прес-служба ДПЗКУ щодо держгарантій з бюджету на 2022 рік за китайським кредитом та чи готується компанія до дефолту наступного року:

Відповідні кошти (держгарантії – Авт.) на випадок дефолту закладаються у бюджет країни щорічно з моменту отримання кредиту і початку дії державних гарантій.   

В АТ «ДПЗКУ» докладають всіх необхідних зусиль для уникнення дефолту за кредитом. Так, на розгляд Міністерства економіки України подані опрацьовані варіанти ТЕО  реструктуризації кредитних зобов’язань.

 У випадку державної підтримки заходів, які пропонує АТ «ДПЗКУ», необхідне узгодження причетними ЦОВВ єдиної позиції щодо підтримки Товариства та ініціювання проведення переговорів з китайською стороною. З урахуванням попереднього досвіду та особливостей прийняття управлінських рішень у КНР, успіх таких переговорів можливий лише за умови підтримки керівництвом держави на найвищому рівні.

Протягом тижня ми розраховуємо погодити спільну позицію з органом управління в особі Міністерства економіки України. Таким чином, ми сподіваємось, що спільними зусиллями вихід з ситуації буде знайдено і говорити про дефолт корпорації передчасно».

У відповідь на питання про те, чи накопичені компанією кошти на рахунку для проведення чергового етапу виплати за китайським кредитом на початку 2022 року у ДПЗКУ відповіли:

Ще раз наголошуємо, що в АТ «ДПЗКУ» докладають максимум зусиль для уникнення дефолту за кредитом. Разом з тим, оприлюднення будь якої інформації щодо стану рахунків суб’єктів господарювання заборонено згідно з постановою НБУ №267 від 14.07.2006 р. та обмеженнями умов кредитної угоди АТ «ДПЗКУ» з Ексімбанком КНР».

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 листопада 2021
Україна і Китай – агросектор бере курс на харчову та продовольчу безпеку
Україна та Китай мають багато точок торговельного дотику за низкою позицій: кукурудза, пшениця, соняшникова олія, соя, шрот, яловичина, продукція...
8 листопада 2021
Уряду України можна подати два позови, щоб уникнути дефолту ДПЗКУ
Україна може подати два позови на Експортно-імпортний банк Китаю, щоб уникнути дефолту Державної продовольчої зернової компанії України (ДПЗКУ) щодо...
8 листопада 2021
Куди котиться ДПЗКУ – у прірву дефолту чи під гору реструктуризації з китайцями?
Уряд готує план реорганізації державного зернотрейдера ДПЗКУ. Серед варіантів за китайським кредитом: оголосити дефолт, віддати ДПЗКУ, китайцям,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...