В Україні стрімко ростуть ціни на газ — наслідки для аграріїв
В Україні стрімко ростуть ціни на газ — наслідки для аграріїв

Через стрімке зростання цін на газ в Україні ринок мінеральних добрив знаходиться у критичному стані. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Зокрема, ціною на газ в Україні занепокоїний і Міжнародний валютний фонд. 

Міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв'ю РБК повідомив, що у переговорах з місією МВФ виникло питання фіскальних ризиків у зв'язку з високою ціною на газ. Цей момент вимагає додаткових консультацій.

«Фонд цікавить, як високі ціни на газ можуть відбитися на фіскальній частині бюджету в нинішньому році, а також на компаніях, які перебувають у державній власності», — зазначив він.

Повідомлялося, що раніше через борги за газ свою роботу призупинив Одеський припортовий завод.  

Додамо, що в Україні наразі є кілька заводів, які виробляють мінеральні добрива. Два призупинили виробництво. Один через ціни на газ, інший через технічні проблеми.

На останньому засіданні аграрного комітету було прийнято рішення звернутися до уряду з проханням взяти під контроль ввезення в Україну імпортних добрив. Рішення було прийнято за ініціативи народного депутата Олександра Салійчука. На думку, нардепів наразі головною метою є уникнення дефіциту та збільшення цін на українські мінеральні добрива.

Критичною залишається ситуація з цінами на газ і в Європі. Ф'ючерси на газ у Європі 5 жовтня знову встановили новий історичний рекорд — перевищивши позначку в $1400 дол за тисячу кубів ($1427). Так, станом на 15:26 (за Києвом) листопадові ф'ючерси на головному європейському хабі TTF у Роттердамі сягнули 118,995 євро за МВт-год. 

Через стрибки цін на газ багато європейських виробників були вимушені закрити власне виробництво. 

Як зазначив фермер із Кіровоградщини, криза, яку переживають європейські виробники, може дійти і до України, передає ТСН.

Добрива ми закупили ще влітку, то нам на осінню посівну кампанію вистачить в повному обсязі. Що далі, які дії будуть, побачимо. Зараз складається так, що всі добрива дуже сильно дорожчають. Особливо азотні», — зазначив аграрій.

Ситуація на світових ринках виникла через стрімкий стрибок ціни на газ. Багато європейських виробників розцінили цю ситуацію як форс-мажор і згорнули виробництво.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 жовтня 2021
Зростання ціни на газ – причини та наслідки газового шоку для АПК
Збільшення ціни на природний газ б'є по аграрному виробництву України. Адже країна має критичну залежність від газу у найважливіших галузях...
14 жовтня 2021
Експерт розповів, які галузі агросектору найбільше постраждають від енергетичної кризи
Агросектор має одну із найбільших залежностей від газу. Через те наслідки його подорожчання зачіпають аграрне виробництво України одразу по кількох...
13 жовтня 2021
Три висновки для АПК від здорожчання цін на газ – Іван Чайківський
При вартості газу в $1600-2000 за тисячу кубометрів сільгосптоваровиробники мають думати, насамперед, про енергоефективність. Про це у матеріалі на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...