Аграрні асоціації виступили проти нової інструкції щодо обліку зерна
Аграрні асоціації виступили проти нової інструкції щодо обліку зерна

Аграрні асоціації звернулася до Прем’єр-міністра та Мінагрополітики України з вимогою не впроваджувати нову бюрократичну інструкцію з якісно-кількісного обліку зерна, яка створює значні регуляторні бар’єри для зернових підприємств. Про це AgroPolit.com повідомляє прес-служба УЗА.
 
Українська зернова асоціація, Українська аграрна конфедерація, Морська палата України та Асоціація стивідорних компаній Одеського морського порту звернулися з відповідним листом до урядовців.
 
Зазначається, що в липні цього року на сайті Мінагрополітики України був опублікований для громадського обговорення проєкт наказу Мінагрополітики України «Про затвердження Інструкції з ведення кількісно-якісного обліку зерна та продуктів його переробки на зернових та зернопереробних підприємствах усіх форм власності».
 
Повідомляється, що всі профільні асоціації та організації одностайні в тому, що ухвалення подібної Інструкції є недоцільним та матиме вкрай негативний вплив на розвиток аграрної галузі та, зокрема, експорту вітчизняного зерна. Як відомо, традиційно щороку аграрний експорт забезпечує понад 40% валютних надходжень в Україну. Цьогоріч, аграрії забезпечать ще більші надходження до країни, адже цьому сприяють високі ціни на зерно та рекордний врожай зернових та олійних культур, що прогнозується на рівні 110 млн т. При цьому, Україна також очікує рекордний експорт зерна – близько 70 млн т
 
В найближчому майбутньому в середньому вітчизняні аграрії будуть готові збирати понад 120 млн т та експортувати понад 80 млн т зерна. Відтак, зернова галузь України є без перебільшення ключовою для економіки і має дуже великий потенціал збільшення потужностей виробництва та експорту зерна, яке є відновлювальним ресурсом.

Позиція бізнес-асоціацій обумовлена тим, що ухвалення Проєкту Інструкції відкине український зерновий ринок на чотири роки назад та призведе до повернення «старих правил гри», які були передбачені попередньою Інструкцією про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженою Наказом Мінагрополітики № 661 від 13.10.2008 р. (далі – «Наказ № 661»)», — йдеться у повідомленні.
 

За ці 4 роки функціонування зернового ринку без відповідної Інструкції Україні вдалось значно покращити свої показники, а ринок не зазнав жодних негативних наслідків у зв’язку з скасуванням відповідної Інструкції. Навпаки, така Інструкція через свою застарілість, неактуальність та невідповідність сучасним ринковим реаліям, створювала суттєві бар’єри та перешкоди на шляху здорового розвитку ринку та експорту вітчизняного зерна. Окрім цього, вона створювала підґрунтя для корупційних зловживань з боку посадових осіб хлібних інспекцій. Як і 4 роки тому, наголошуємо, що така Інструкція втратила актуальність та не несе жодної користі ні для зернового ринку та створює корупційні загрози для держави.
 
Бізнес-асоціації переконані, що у разі прийняття Проєкту Інструкції, положення якого в багатьох аспектах дублюють положення Наказу № 661, всі здобутки останніх чотирьох років будуть автоматично зведені нанівець.
 
Станом на сьогодні близько 80% міжнародного торгового обороту на ринку зерна  здійснюється за допомогою стандартних форм контрактів Міжнародної асоціації торгівлі зерном та кормами (GAFTA). Відтак, саме міжнародні стандарти, розроблені в рамках GAFTA, і диктують основні вимоги для всіх учасників міжнародного ринку торгівлі зерном по всьому світу, в тому числі, і для вітчизняних експортерів.
 
Українська зернова галузь не потребує розробки на рівні національного законодавства окремої уніфікованої інструкції, що буде регламентувати локальні правила щодо обліку зерна на елеваторах та зернових терміналах та запроваджувати додаткові регуляторні бар’єри та обмеження, які міжнародними стандартами торгівлі в принципі не передбачені.

Бізнес-асоціації просять уряд відмовитися від ухвалення Проєкту Інструкції чи будь-якого іншого нормативного акту, покликаного регламентувати вимоги щодо кількісно-якісного обліку «комерційних» зернових вантажів задля недопущення колапсу в аграрній галузі України та заради продовження її продуктивного розвитку. Бізнес-асоціації переконані, що вимоги до обліку зерна повинні диктуватися стандартами міжнародної торгівлі зерном», — підсумовують автори листа.

Нагадаємо, Мінагрополітики укладе Меморандум із учасниками зернового ринку у жовтні. Детальніше про умови Меморандуму читайте у матеріалі за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 жовтня 2021
Експерт пояснив, чи є загроза дефолтів за форвардними контрактами на зернові
Цього року загроза дефолтів за форвардними контрактами на зернові – набагато менша. Таку думку висловив партнер в компанії...
5 жовтня 2021
Для українських зернових може відкритися ринок КНР та США
Держпродспоживслужба ініціювала і направила в національні організації захисту рослин країн-партнерів України з міжнародної торгівлі всі необхідні...
5 жовтня 2021
Названо ціни на зернові культури за областями
В Україні відзначається стабільне зростання цін на зернові культури. Про це йдеться в аналітичному матеріалі AgroPolit.com. Згідно з даними...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...