ВАКС закрив справу колишнього керівника ДПЗКУ Валерія Томіленка
ВАКС закрив справу колишнього керівника ДПЗКУ Валерія Томіленка

Сьогодні Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України закрив справу колишнього керівника ДПЗКУ Валерія Томіленка. Про це у facebook написав Валерій Томіленко. 

«Іменем України, Вищим Антикорупційним Судом України, Томіленко, Селюченко, Шквиря виправдані за всіма пунктами обвинувачення, що їх інкримінували вказаним особам НАБУ та САП (ст.191, ч.5)! Ганьба, за 6 років бездарно та безповоротно витраченого часу та грошей платників податків України, органам НАБУ та САП! Повага за професійну та неупереджену роботу ВАКС України !», — зазначив Томіленко.

Він подякував друзям та «друзям» за підтримку та новий досвід.

 

Далі буде… Апеляція, якщо САП продовжить свою «роботу» по пошуку чорного кота в темній кімнаті де його не має і ніколи не було», — додав Томіленко.

Як зазначено у матеріалі на Latifundist.com, з 1994 року він працював в українських і міжнародних зернових торгових компаніях на керівних посадах.

Після Революції гідності, в 2014 р., коли уряд Яценюка ухвалив рішення запросити за допомогою відомих рекрутингових агентств професіоналів до управління державними підприємствами, Томіленко був запрошений очолити ДПЗКУ, в якій він працював з грудня 2014 р. до кінця квітня 2015 р.

За короткий час Томіленко і його команда викрили та зупинили серйозні правопорушення, подали в правоохоронні органи документи про корупційні злочини на суму понад $200 млн.

30 квітня 2015 р. Томіленко звільнився за власним бажанням, зрозумівши, що запиту на реформування планово збиткової держкомпанії ДПЗКУ і передачу її на приватизацію до Фонду держмайна в уряді ще немає. Однак в грудні 2015 року, після закінчення його каденції, з подачі МВС новостворене НАБУ відкрило проти Томіленка кримінальну справу за двома контрактами купівлі-продажу зерна кукурудзи майбутнього врожаю, звинувативши його в змові і привласненні державних коштів разом з двома директорами елеваторів, що були продавцями зерна.

У цій справі я проходив спочатку свідком, потім підозрюваним і врешті-решт обвинуваченим, при тому, що слідству точно відомо про суто господарський характер справи. Разом з адвокатами я пояснював НАБУ, що справа ця суто господарська і варто взяти до уваги факт її розгляду в Господарському суді Київської області, а натомість сконцентруватися на інших задокументованих нами факти правопорушень на сотні мільйонів доларів в ДПЗКУ. Втім, детективи НАБУ не хотіли нічого слухати і продовжували шукати чорного кота в темній кімнаті, в якій його ніколи не було», — зазначив Валерій Томіленко.

Згідно з наявними у видавництва документами, керівництво ДПЗКУ офіційно підтверджує відсутність будь-якої заборгованості за вищевказаними договорами, а також заперечує наявність збитків в офіційній фінансовій звітності корпорації і навіть декларує отримання прибутку за обома договорами, що фігурують в даній кримінальній справі. 

Також сьогодні Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що 
прокурором САП готується апеляційна скарга на вирок Вищого антикорупційного суду від 29.09.2021, яким керівника ПАТ «Державна зернова корпорація України» та двох директорів інших товариств визнано невинуватими у вчиненні розтрати понад 88 млн гривень коштів корпорації.

Прокурор САП не погоджується з вказаним рішенням суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції», — ідеться у повідомленні.

Зазначається, що в рамках досудового розслідування встановлено, що керівник «Державної зернової корпорації України» у 2015 році підписав два договори щодо поставки кукурудзи з ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» та ПАТ «Васильківхлібпродукт». У подальшому очільник корпорації надав вказівку на перерахування коштів у сумі майже 50 млн гривень та 38,5 млн гривень, як передоплати на виконання вищезгаданих угод.

Повідомляється, що товар, який було заначено в договорах, був відсутній на підприємствах, а керівник корпорації взагалі не мав наміру виконувати зазначені угоди.

Як наслідок, корпорація втратила понад 88 млн гривень, які після перерахування як передоплати, були використані третіми особами на задоволення власних потреб», — зазначено у повідомленні.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 62 Конституції України Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, що переддефолтний стан ДПЗКУ зафіксовано було ще в 2014 році.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 жовтня 2021
ДПЗКУ шукає консультанта для проведення конкурсу до наглядової ради
АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) офіційно оголосила про пошук професійного консультанта з відбору персоналу,...
22 січня 2021
ВАКС продовжив слідство у справі розтрати зерна Держрезерву
Вищий антикорупційний суд продовжив до 12 серпня строк розслідування справи про заволодіння майном філії «Хлібна база» державного...
30 липня 2020
Рішення ВАКС щодо мене було написано ще до початку судового засідання, — Бахматюк
29 липня судді Апеляційної палати ВАКС з грубими порушеннями  ухвалили рішення, яке скасовує рішення Печерського районного суду про закриття...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...