Переддефолтний стан ДПЗКУ зафіксовано було ще в 2014 році — заява
Переддефолтний стан ДПЗКУ зафіксовано було ще в 2014 році — заява

Про серйозний ризик повного дефолту ДПЗКУ за китайським кредитом в 2021-2022 роках уряд Арсенія Яценюка попереджали ще в 2014 році. Про це в інтерв'ю видавництву Latifundist.com заявив колишній керівник державного зернотрейдера Валерій Томіленко.

Відповідаючи на запитання про те, як так вийшло, що ДПЗКУ докотилася до дефолту і чи можна було цього уникнути Томіленко відповів:

«Переддефолтний стан ДПЗКУ зафіксовано ще в 2014 р. Про серйозний ризик повного дефолту за китайським кредитом в 2021-2022 рр. ми попереджали уряд ще тоді».

За його словами, про такий розвиток подій було відомо добре, адже компанія є планово збитковою.

І жоден менеджер, який туди прийде, без врегулювання головного питання — китайського кредиту — ніколи компанію ДПЗКУ не зможе врятувати. Змінити ситуацію може тільки злагоджена робота ДПЗКУ, уряду, міністерств і НБУ. Півторамільярдний китайський кредит завеликий для такої компанії, як ДПЗКУ. До того ж ми ще маємо державу як неефективного власника. Тільки для обслуговування цього кредиту компанія повинна заробляти, починаючи з 2018 року, мінімум $200 млн в рік ($ 50 млн — на тіло кредиту і, приблизно, $ 50-60 млн — на відсотки в рік)», — пояснив він.

За словами Валерія Томіленко, таких грошей не заробляє в Україні жодна зернова компанія.

«Подивіться відкриті джерела звітності публічних компаній, навіть «Кернел» або Bunge, суперпублічні компанії з історією і мотивованим професійним керівництвом, не дотягують до таких сум чистого прибутку», — підкреслює він.

За його словами, ситуацію з фінансовим станом ДПЗКУ підігрівали і інші фактори.

Додайте проблеми з управління курсовими різницями (FOREX risk) в обслуговуванні цього валютного кредиту. Не забувайте про історію з девальвацією гривні: з 2014 р вона впала з 8 до 28 грн дол. Це все теж величезні втрати державного трейдера, які нічим не перекривалися, адже прибутків не було за багато років публікації офіційної звітності ДПЗКУ», — говорить він.

На уточнююче запитання Latifundist.com про те, чому ж тоді він працював в ДПЗКУ, відповів так:

«Я знав, що ДПЗКУ є планово збитковою компанією. Однак вважав, що зможу її підготувати до приватизації, яку анонсував післяреволюційний уряд 2014р. Я планував прийти максимум на два роки, залатати дірки, зупинити крадіжки, переглянути окремі позиції 15-річної китайської генеральної угоди (адже контракт дуже важкий для виконання і є явно збитковим для України) і підготувати компанію до приватизації».

Нагадаємо, що після відходу Томіленко з посади проти нього з подачі МВС новостворене НАБУ відкрило кримінальну справу за двома контрактами купівлі-продажу зерна кукурудзи майбутнього врожаю, звинувативши його в змові і привласненні державних коштів разом з двома директорами елеваторів, що були продавцями зерна. Сам Томіленко своєї провини не визнає і говорить, що це результат того, що він і його команда викрили та передали в правоохоронні органи документи про корупційні злочини всередині ДПЗКУ на суму понад $ 200 млн. Зараз його справа з кінця 2019 року розглядається Вищим антикорупційним судом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 червня 2021
Озвучено інтерес китайців в реструктуризації кредиту для ДПЗКУ
Партнери з Китаю точно не бояться дефолту ДПЗКУ, адже у них державна гарантія на всі $1,5 млрд кредиту. Про це в інтерв'ю видавництву...
16 червня 2021
До дефолту ДПЗКУ залишилося 8-12 місяців — заява
У ДПЗКУ в запасі є 8-12 місяців з сьогоднішнього дня, виходячи з аналізу публічної інформації. Про фактичні фінансові результати Корпорації говорить...
15 червня 2021
Вищий антикорупційний суд розглядає справу ДПЗКУ — деталі
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України завершує розгляд кримінальної справи, яка може стати тестом на компетентність для створених державних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...