Одним з пріоритетів України є розвиток системи ефективного сільського господарства, — Зеленський
Одним з пріоритетів України є розвиток системи ефективного сільського господарства, — Зеленський

Одним з пріоритетів України є розвиток системи ефективного сільського господарства та формування глобальної довіри до стандартів безпеки продовольчих продуктів. Про це заявив Володимир Зеленський у відеовиступі на Саміті ООН з продовольчих систем у Нью-Йорку (США), повідомляє прес-служба президента.

«Україна є одним із глобальних лідерів на ринку продовольства. Тому тема Саміту є важливою для нас. Ми усвідомлюємо свою відповідальність у гарантуванні продовольчої безпеки. Україна – надійний партнер і навіть у найбільш панічні періоди поширення COVID-19 не створювала жодних обмежень для постачання продуктів харчування», – зазначив глава держави.

За його словами, наша країна усвідомлює, який внесок може зробити в забезпечення більш сталого та справедливого споживання, і активно працює над цими завданнями.

Нашим пріоритетом залишатиметься розвиток системи ефективного сільського господарства та формування глобальної довіри щодо застосування напрацьованих стандартів безпеки продовольчих продуктів. Важливим є подальший сталий розвиток національних продовольчих систем. Маємо значний потенціал для збільшення своєї ролі у формуванні сталого постачання харчової продукції», – наголосив президент.   

Володимир Зеленський нагадав, що Україна вже здійснила низку важливих і успішних кроків на шляху реалізації цього амбітного плану. Зокрема, наша країна приєдналася до Комітету з всесвітньої продовольчої безпеки та очолила Міжнародну раду по зерну. Крім того, з 1 липня в Україні запрацював повноцінний ринок землі.

Це – завершення 30-річної трансформації, покликаної створити умови для функціонування аграрного сектору, що дає змогу розвиватися як малим фермерам, так і великим аграрним компаніям. Земельна реформа в Україні – це насамперед турбота про людей, які працюють на землі, які бажають працювати на ній усе життя та передавати свою справу у спадок», – зазначив глава держави.

Також, за його словами, серед пріоритетів напрацьованого в Україні проекту національної дорожньої карти трансформації продовольчих систем – ініціатива «Здорове харчування для всіх».

Перша леді Олена Зеленська реалізує національну кампанію щодо зміни харчових звичок дітей у школі. Ми раді ділитися цим досвідом у межах Харчової коаліції під егідою Саміту «Шкільна їжа: харчування, здоров’я та освіта для кожної дитини». Наша мета – забезпечити і фізичну, і цінову доступність здорового харчування для всіх», – сказав президент.

Серед інших важливих завдань – рух у бік кліматичної нейтральності виробництва. На думку Глави держави, цієї мети реально досягти у горизонті 2050 року.

Однак її досягнення не повинне перетворитися на надмірні субсидії для заможних аграріїв із розвинутих країн. Допомогу мають отримувати ті, хто справді цього потребує: фермери з країн, що розвиваються. Кліматична політика не повинна призводити до подальшої економічної нерівності», – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, переконаний Президент, необхідно зміцнювати внутрішній ринок і стимулювати експорт.

Наша мета на цьому шляху – забезпечення продовольчої безпеки, перехід до стійких моделей виробництва та збуту, а також розвиток необхідних фінансових інструментів», – зазначив глава держави.

Він додав, що Україна є проактивним учасником процесу формування порядку денного в питаннях продовольчих систем. 

«Ми готові й надалі працювати разом з партнерами та розвивати свої продовольчі системи в контексті глобальних викликів, що постають перед людством, – як наявних, так і майбутніх», – резюмував Володимир Зеленський. 

Нагадаємо, в Україні зросли інвестиції в окремі агропродовольчі сектори економіки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 вересня 2021
Необхідно підкреслити важливість зернових культур для продовольчих систем, — Тарас Качка
Головне завдання для нас – підкреслити важливість зернових культур для продовольчих систем у досягненні цілей сталого розвитку і подоланні...
23 серпня 2021
Україна стала четвертим за величиною експортером продовольчої продукції в ЄС
Віцепрезидент Єврокомісії і єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що Україна стала четвертим за величиною експортером продовольчої...
24 липня 2021
Уряд напрацьовують позицію до Саміту ООН з продовольчих систем
Національний діалог, в межах якого в Україні відбуваються обговорення за участю представників громадських організацій та експертів, сприяє виробленню...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...