В Україні зросли інвестиції в окремі агропродовольчі сектори економіки
В Україні зросли інвестиції в окремі агропродовольчі сектори економіки

Капітальні інвестиції в агропродовольчі сектори економіки за січень-червень 2021 року склали 28279,3 млн грн, з них у сільське господарство, мисливство та надання пов'язаних із ними послуг ‒ 19084,2 млн грн (67,5 %). Про це заявив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені Державною службою статистики України дані щодо обсягів капітальних інвестицій за січень-червень 2021 року, повідомляє сайт ініституту.

Він додав, що інвестиції у лісове господарство та лісозаготівлі ‒ 311,0 млн грн (1,1 %), рибне господарство ‒ 14,3 млн грн і виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів ‒ 8869,8 млн грн (31,4 %).

За його словами, у структурі капітальних інвестицій в економіку вкладення у виробництво агропродовольчої продукції у січні-вересні цього і минулого років незмінно зайняли 14,8 %.

Середня за січень-червень 2016‒2020 років частка капітальних інвестицій, в їх загальних річних обсягах по сільському господарству становить 41,0 %, а харчовій промисловості ‒ 43,1 %. Виходячи з цієї пропорції та з огляду на можливе посилення впливу позитивних чинників, слід очікувати, що загальні обсяги капітальних інвестицій у сільське господарство за січень-грудень 2021 року можуть скласти 47‑52 млрд грн, а в харчову промисловість ‒ 21‑24 млрд грн», ‒ спрогнозував Микола Кісіль.

З розрахунку на 1 грн капітальних інвестицій у харчову промисловість за січень‒червень 2021 року припало 2,19 грн у харчову промисловість, що на 0,45 грн більше, ніж торік.

Інвестиції в агропродовольчі сектори економіки здійснюються в умовах цінових змін. У січні-червні 2021 року теж мала місце відносно висока інфляція цін на інвестиційні товари, рівень якої в аграрній сфері склав 14,2 %, а харчовій промисловості ‒ 9,2 %», ‒ зазначив науковець

Також, за його словами, інвестиційна діяльність у виробництві продукції сільського господарства і харчової промисловості в 2020 році і у січні-червні цього року поки що перебувала у кризовому стані.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, якщо загальні обсяги капітальних інвестицій в агропродовольчі сектори економіки за січень-червень 2021 року прийняти за 100 %, то їх відповідні показники за минулі роки, перераховані з метою досягнення співставності у ціни цього року, такі: 2016 рік ‒ 109,7 %, 2017 рік ‒ 135,0 %, 2018 рік ‒ 145,4 %, 2019 рік ‒ 156,0 %, 2020 рік ‒ 100,4 %. Тобто, загальний показник капітальних інвестицій по агропродовольчих секторах економіки у січні-червні 2016‒2021 років найменші значення має в 2021 році», ‒ зауважив Микола Кісіль».

Разом з тим, по окремих агропродовольчих секторах економіки досягнуто позитивних змін в інвестиційній діяльності.

Капітальні інвестиції у сільське господарство у січні-червні цього року порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 17,9 %, а в лісове господарство ‒ на 271,4 %», ‒ наголосив фахівець.

Експерт додав, що іідвищення рівня інвестиційної привабливості сільського господарства зумовлено переважно розпочатим зростанням цін на сільськогосподарську продукцію.

У рибному господарстві та харчовій промисловості, де індекси капітальних інвестицій у січні-червні до такого ж періоду минулого року становили відповідно 80,1 % і 89,0 %, інвестиційна криза поки що поглиблювалася. Проте вже у короткостроковій перспективі слід очікувати на досягнення нижньої точки інвестиційної кризи у харчовій промисловості, підвищення рівня її інвестиційної привабливості та активізації інвестиційних процесів у сільському господарстві й харчовій промисловості», ‒ спрогнозував Микола Кісіль.

На його думку, цьому сприятимуть очікуване зростання цін на продукцію сільського господарства і продовольства на світовому і внутрішньому ринках, посилення інвестиційної привабливості харчової промисловості, повернення інвесторів до реалізації відкладених на час кризи інвестиційних проектів, покращення безпекових умов й інші чинники.

Посилення заходів щодо активізації інвестиційних процесів у агропродовольчих секторах сприятиме розвитку усієї економіки держави», ‒ підсумував Микола Кісіль.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 жовтня 2021
Народний депутат Вадим Івченко домовився із колегами з США про підтримку інвестиційних проектів в Україні
Народний депутат Вадим Івченко домовився про те, що американські колеги підтримають нові інвестиційні проектів американських компаній в українському...
27 вересня 2021
Продуктова криза у Європі вдарить про цінах на продукти в Україні – експерт
У Європі назріває продовольча криза – через катастрофічні неврожаї дорожчають борошняні вироби. Україні продуктова криза не загрожує,...
1 вересня 2021
Американські  інвестори зацікавлені у фінансуванні проєктів альтернативної енергетики в агросекторі в Україні
Американські  інвестори зацікавлені інвестувати у розвиток української альтернативної енергетики, що виробляється із аграрної сировини та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...