Уряд напрацьовують позицію до Саміту ООН з продовольчих систем
Уряд напрацьовують позицію до Саміту ООН з продовольчих систем

Національний діалог, в межах якого в Україні відбуваються обговорення за участю представників громадських організацій та експертів, сприяє виробленню консолідованої позиції з питань агроекології, кліматичних змін, продовольчої безпеки, яку Україна презентує на Саміті ООН з продовольчих систем. Про це Укрінформу розповіла експерт, директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти НУБІП України Олена Ковальова. 

«Національний діалог присвячений підготовці позиції України до Саміту ООН, який відбудеться цього року. Вже включене питання агроекології, питання, пов’язані зі змінами клімату, соціальні аспекти, саме поняття продовольчої безпеки», –сказала вона.

Експерт зазначила, що мета саміту – зрозуміти, як діяти, щоб забезпечити дедалі зростаючі потреби населення Землі у продуктах відповідно до попиту.

Після виставки Агро-2021 було означено кілька напрямів, за якими буде формуватися політика стосовно сільгоспвиробництва. Це кліматичні виклики, забезпечення ресурсоефективності і розвиток дружнього до довкілля виробництва. Виробництво біоенергії, агрометеорологічні служби, трансформація систем зрошення, національна політика відповідно до Коронівійської системи ООН – це та програма, до якої мають адаптуватися політики сільського господарства різних країн», – підкреслила директор інституту.

Ковальова розповіла, що однією з найперших в нашій країні має бути імплементована політика Європейського зеленого курсу. Причому імплементація має відбуватися з урахуванням особливостей України.

Інші напрями руху стосуються розвитку зеленого страхування, стабільного управління ресурсами, розвитку органічного виробництва, посилення контролю за ланцюжками створення вартості, запровадження інноваційних зрошувальних технологій і контролю якості води.

Ковальова закликала враховувати, що у світі зростає попит на локальні продукти харчування, а також на використання при експлуатації ферм енергії, виробленої з місцевих біоресурсів. На її думку, Україна має чималий нереалізований потенціал у цій сфері.

Ключовий результат – сільське господарство має адаптується до кліматичних змін», – підсумувала директор інституту і додала, що всі ці пропозиції відкриті для обговорення.

Публічне обговорення у межах Національного діалогу «Трансформація продовольчих систем: український контекст» за темою «Дружнє до довкілля виробництво» відбулося під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України та за підтримки Продовольчої та Сільськогосподарської організації ООН (FАО).

Нагадаємо, що Україна може скористатися програмою «Європейського зеленого курсу» для мотивації вітчизняних виробників та переходу до більш екологічного виробництва.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 вересня 2021
Одним з пріоритетів України є розвиток системи ефективного сільського господарства, — Зеленський
Одним з пріоритетів України є розвиток системи ефективного сільського господарства та формування глобальної довіри до стандартів безпеки продовольчих...
6 серпня 2021
Світові ціни на продукти знижуються другий місяць поспіль – FAO
У липні світові ціни на продовольчі товари знижувалися другий місяць поспіль; зниження відбулося за рахунок менших цін на зернові, олії та молочні...
21 липня 2021
Україна може скористатися програмою «Європейського зеленого курсу» для мотивації вітчизняних виробників та переходу до більш екологічного виробництва
В Україні є низка проблем, пов'язаних з меліорацією, розораністю земель, з тваринництвом та ін. Однак, в той же час, в кожному елементі розвитку АПК...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...