Україна зібрала рекордний урожай зернових за всю історію — Мінагрополітики
Україна зібрала рекордний урожай зернових за всю історію — Мінагрополітики

В Україні намолочена рекордна кількість ранніх зернових та зернобобових культур — 44,8 млн тонн. Про це зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час зум-конференції з обласними державними адміністраціями.

«Збирання ранніх зернових культур в Україні завершено. На площі 10,2 млн га, що становить 100 % до прогнозу, було намолочено 44,8 млн тонн зерна. Цьогорічний врожай є рекордним за всю історію України!», — наголосив Роман Лещенко.

Він додав, що пшениці намолочено 32,8 млн тонн. Найвища її урожайність — у сільгосптоваровиробників Хмельницької області — 65,2 ц/га.  Ячменю намолочено 10 млн 94 тис. тонн. Лідером є Київська область — 57,2 ц/га. Гороху — 570 тис. тонн.

Міністр також додав, що лідером із намолоту зерна є Одещина із показником понад 4,1 млн тонн. По 3 млн тонн зерна намолотили в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Крім того, Роман Лещенко зазначив, що вже завершилося збирання ріпаку та намолочено понад 2,8 млн тонн насіння. Найвища врожайність ріпаку по Хмельницькій (35 ц/га) та Черкаській (34,2 ц/га) областях.

Враховуючи неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є сприятливою для аграрної продукції України і посилює роль нашої держави у глобальній продовольчій безпеці. Відповідно агросектор, за такої державної підтримки, може у 2021-му році може сформувати понад половини обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП України», — підсумував міністр аграрної політики та продовольства України.

Нагадаємо, що урожай зерна в 2021/22 однозначно поб'є рекорд 2019/20 МР, а з урахуванням проблем з урожаєм у основних експортерів, можна також очікувати рекордно високого експорту зерна з України.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2021
Аграрії України зібрали рекордний врожай зернових та зернобобових – 106 млн т, – Лещенко
В Україна цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур завершився  рекордом: аграрії зібрали понад 106 млн т. Про це на своїй...
1 жовтня 2021
Одещина стала лідером по намолоту зерна в Україні – Мінагрополітики
На сьогодні лідером по намолоту зерна є Одещина, яка намолотила майже 4,4 млн тонн зерна, а по...
17 вересня 2021
Аграрії зібрали 45,7 млн т зерна – Мінагрополітики
В Україні триває збирання зернових та зернобобових культур, яке проведено на площі 10,4 млн га при врожайності 43,9 ц/га, намолочено...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...