Аграрії України зібрали рекордний врожай зернових та зернобобових – 106 млн т, – Лещенко
Аграрії України зібрали рекордний врожай зернових та зернобобових – 106 млн т, – Лещенко

В Україна цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур завершився  рекордом: аграрії зібрали понад 106 млн т. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«30-й рік незалежності України отримав ще одну історичну подію: безпрецедентний рекорд врожаю. Ми завершуємо цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур рекордом у понад 106 млн тонн, перевищивши свій прогноз. Це абсолютний максимум за всю історію нашої держави», – написав Роман Лещенко.

За його словами, зернових та зернобобових було зібрано понад 84 млн тонн, олійних культур – 22,6 млн тонн. Зокрема, серед зернових культур: пшениці – 32,4 млн тонн, ячменю –10 млн тонн, гречки – 110 тис. тонн; зернобобових:  гороху – 581,5 тис тонн, проса – 191 тис тонн, кукурудзи – 40 млн тонн. А також олійних культур: соняшника – 16,3 млн тонн, сої – 3,4 млн тонн, ріпака – 2,9 млн тонн.

Лідерами по намолоту зерна є Вінниччина, яка намолотила 6,7 млн тонн зерна, Чернігівщина – 6,2 млн тонн, Полтавщина – 5,7 млн тонн та Одещина – 5,2 млн  тонн, а по урожайності Хмельниччина із показником 87,1 ц/га. 

Міністр зауважив, що рік виявився рекордним не без урахування сприятливих ґрунтово-кліматичних умов, але й завдяки державній допомозі аграріям. 

З наступного року ми запускаємо Фонд часткового гарантування кредитів. Він дозволить профінансувати саме малих аграріїв, які обробляють до 500 га, на 24 млрд грн у рік. Раніше їм був закритий доступ до кредитування. Механізми кредитування будуть подібні до тих, які передбачені програмою «5–7–9 %», – зазначив Роман Лещенко.

Він також додав, що в цьому році було розпочато іригаційну реформу і в найближчі дні Мінагрополітики спрямує перші виплати аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури. 

На самому початку наступного року ми плануємо ухвалити в другому читанні законопроект про об’єднання водокористувачів, який стане запорукою сталого розвитку галузі, масового притоку приватних інвестицій у зрошення. Як результат, у п’ятирічній перспективі, а може й раніше, рекордні врожаї стануть для нас звичною практикою», – пояснив міністр.

Роман Лещенко підкреслив, що у продовження сталого розвитку сільського господарства в 2022 році повноцінно функціонуватиме електронний державний реєстр дотацій та агрострахування.

Щоб бути в курсі останніх даних про хід збиральної кампанії в Україні, слідкуйте за оновленнями проекту «Урожай онлайн 2021». Проект створено Latifundist.com у партнерстві з компанією JIVA NPK.

Нагадаємо, що з початку 2021/2022 МР Україна експортувала 29,4 млн т зерна.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 грудня 2021
Експорт кукурудзи перевищив 10 млн т
Від початку 2021/22 маркетингового року (1 липня 2021 р.) станом на 29 грудня Україна експортувала 31,57 млн т зернових та зернобобових...
29 грудня 2021
Урожай зернових 2022 року під загрозою через дорогий газ — прогноз
Наступного року  не варто очікувати збільшення обсягів урожаю зернових, адже в Україні вже цьогоріч виникли проблеми з цінами на паливо та...
28 грудня 2021
Оприлюднено аналіз ринку зернових 2021-2022 рр.
Як стверджує аналітик компанії «Zernotorg.ua» Олександр Тищенко, в поточному сезоні 2021/22 ринки продовжують залишатись під впливом...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...