Україна завершила торговельну місію до Грузії: названо результати
Україна завершила торговельну місію до Грузії: названо результати

За підтримки Мінекономіки України, МЗС України, за сприяння Посольства України в Грузії, Офісу з розвитку підприємництва та експорту та Центру міжнародних ділових комунікацій, наприкінці липня завершилася торговельна місія до Грузії, яку провела Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA). Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Насичена програма п’ятиденного візиту охопила три ключових міста – столицю Тбілісі, Батумі, та портовий Поті. Українську делегацію зустріла незвично спекотна погода, але традиційно теплий прийом з боку грузинської сторони. 

Три ключові причини, чим Грузія цікава для українського бізнесу. Перша, Грузія є повноправним учасником у Регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, яка слугує фундаментом для спрощення торгівлі і збільшення торговельних потоків у регіоні Середземномор’я. Друга, це статус єдиної країни в регіоні, яка має одночасно діючі зони вільної торгівлі як з КНР, так і з Європейським Союзом. Третя, Грузія відкрита для ведення бізнесу, як з локальними представниками так і нерезидентам країни. У країні відпрацьована достатньо прозора система оподаткування, що є додатковим стимулом.

Грузія змінилася за останні роки. Країна активно модернізує свою транспортну та логістичну інфраструктуру з прицілом на отримання товаропотоку зі сходу, активно залучаючи інвестиції з Китаю. Вважаю, що ми в Україні не вправі ігнорувати цю економічну тенденцію. Співпраця України та Грузії буде тільки посилюватися. Зараз маємо непогану динаміку: ріст експорту за останні п’ять місяців на 21% та імпорту на 65%», – прокоментувала візит Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів на своїй сторінці у Фейсбук.

Враховуючи всі позитивні передумови місія до Грузії мала на меті зміцнити позиції співробітництва між Україною та Грузією. Насичена програма візиту гарантувала шістьом компаніям-учасницям можливість відкрити потенціал кожної країни у контексті бізнесу, нових можливостей розвитку та налагодження зв’язків.

«МХП — один із лідерів виробництва та продажу курятини та готової м`ясної продукції. Продукти компанії постачаються до понад 80 країн світу, однак ми не зупиняємось на досягнутому як щодо роботи з новими ринками, так і щодо поліпшення співробітництва з існуючими торговельними партнерами. Як приклад — Грузія, з ринком якої ми вже активно працюємо, та вбачаємо можливості покращення умов доступу у частині усунення так званих прихованих нетарифних торговельних бар‘єрів — заходів СФЗ (санітарні та фітосанітарні заходи), а також знайомимось з перевагами логістичної інфраструктури», — резюмував результати поїздки Сергій Горбенко, керівник управління експортних продажів МХП напрямків СНД, Африки, Азії та нових ринків.

Серед результатів Місії можна виділити наступні:

  • Національне агентство з питань харчових продуктів Грузії озвучило намір позитивно сприяти погодженню найближчим часом двостороннього ветеринарного сертифікату на м’ясо птиці.
  • Міністерство економіки та сталого розвитку Грузії підтвердило свою зацікавленість у розширенні асортименту українських товарів, що будуть представлені в Грузії. Також офіційна сторона озвучила свої наміри сприяти представникам української бізнес-спільноти у веденні бізнесу в країні. 
  • Торгово-промислова палата Грузії висловила зацікавленість у налагодженні співпраці в частині оновлення підходів до системи профільної технічної освіти обох країн.
  • У межах візиту до Тбілісі, представники Місії прийняли участь у Діловому форумі, де український бізнес зустрівся з представниками грузинського бізнесу.
  • Підсумком візиту до Національного агентства із стандартизації та метрології Грузії було досягнуто домовленості провести онлайн-зустрічі з питань цифровізації, з метою дослідження кращих практик цифрової трансформації у сфері стандартизації та метрології.
  • Торгово-промислова палата Аджарської республіки підтвердила наміри щодо зміцнення та встановлення нових бізнес-контактів з представниками бізнесу. 
  • Візит до морського торговельного порту міста Поті, де грузинська сторона люб'язно запропонувала свою підтримку при виникненні логістичних проблем та сприяння в перемовинах з міжнародними перевізниками.

«Наша компанія «Прана Платінум» вже вдруге приймає участь у торговельній місії разом з UBTA. Підготовка та розробка заходів у межах цієї торговельної місії, а також підбір і організація b2b зустрічей, були проведені враховуючи специфіку нашого інноваційного енергоефективного вентиляційного продукту PRANA та відповідали очікуванням компанії. Резюмуючи, у ході цього візиту ми отримали доступ до якісного аналізу внутрішнього ринку Грузії та, як результат, доступ до нових напрямів та партнерів для здійснення перших впевнених кроків для освоєння ринку», — поділився враженнями Роман Кузич, генеральний директор «Прана Платінум».  

Нагадаємо, у квітні місяці Української асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) вже проводила торговельну місію до ПАР  аби відкрити потенціал країни для нашого бізнесу та спонукати його налагоджувати нові зв’язки.

Враховуючи потреби українського експортера, особливості іноземних ринків, ментальність різних народів та беручи до уваги нові виклики, які постають перед українським виробником, Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) вбачає своїм ключовим завданням надавати фахову підтримку у відкритті нових ринків збуту. Саме завдяки торговельним місіям, що системно проводяться UBTA, ми сприяємо налагодженню тісної співпраці між представниками українського бізнесу та бізнес-спільнотою дружньої країни, що приймає візит. Запорукою злагодженої зовнішньоекономічної співпраці є бажання та готовність всіх учасників ринку працювати заради результату. Для UBTA результативність є пріоритетом №1 та невід’ємним завданням кожної торговельної місії», — Олена Ворошилова, керівник напряму торгівлі та зв’язків з регіонами Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2021
Україна у Глазго презентує свої проекти з декарбонізації
Представники уряду України та бізнесу (аграрного у тому числі) на початку листопада представлять порядок денний з декарбонізації до 2030 року на...
10 вересня 2021
П’ять аграрних продуктів принесли в Україну майже $16 млрд експортної виручки за 2020 рік
В експортній аграрній корзині за 2020 рік п'ять агропродуктів принесли близько $16 млрд валютної виручки країні. Таку інформацію оприлюднила під час...
9 вересня 2021
Майже половина усього експорту України за 2020 рік – аграрна продукція – дослідження
Продаж аграрної продукції в інші країни за підсумками 2020 року приніс Україні $22 млрд, що складає 45% всього експорту України. Про це під час...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...