ЄБА закликала депутатів не підтримувати законопроєкт №5600
ЄБА закликала депутатів не підтримувати законопроєкт №5600

Рішення щодо законопроєкту 5600 є абсолютно незрозумілим для бізнесу. Представники ЄБА закликають депутатів не голосувати за цей законопроєкт. Про це повідомили у пресслужбі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової і митної політики підтримав законопроєкт №5600, який стосується змін до податкового законодавства. Варто зауважити, що напередодні значна кількість народних депутатів були одностайні в тому, що цей законопроєкт не влаштовує жодну галузь економіки і жодну профільну бізнес асоціацію. Найкращою ілюстрацією невдоволення депутатів стало 7 зареєстрованих альтернативних законопроєктів. Кількість співавторів цих законопроєктів — 120 депутатів», — зазначається у повідомленні Асоціації.

В ЄБА нагадали, що у ході засідання Комітету депутати пропонували, що кращим варіантом буде підготовка доопрацьованої окремої редакції Проєкту Закону з буквою «Д», яка буде повністю виключати норми щодо адміністрування податків, які здатні посилити адміністративний тиск податкової служби. Також пропонувалось, щоб доопрацьована редакція запроваджувала зважений підхід щодо збільшення ставок рентних податків.

Проте, на превеликий подив бізнесу, наступні рішення Комітету радикально суперечили позиціям, які висловлювались депутатами раніше та, наразі, під час засідання Комітету. Так, мовчазна більшість комітету, яка не висловила (за винятком голови Комітету) своєї позиції щодо 5600, проголосувала за підтримку законопроєкту. На превеликий жаль, деякі депутати, які виступали проти законопроекту під час засідання Комітету ВРУ змінили позицію при голосуванні та «утримались», — зазначили в Аосціації.

Та додали, що вчора Європейська Бізнес Асоціації за участі представників бізнесу та влади проводила Експертне обговорення законопроєкту 5600, який збурив бізнес спільноту.

Дискусія лише підтвердила та закріпила вже поширену думку про неприйнятність даного законопроєкту. Бізнес прагнув зрозуміти, що спонукало авторів законопроекту запропонувати такі норми, які проблеми вони намагались вирішити та чи усвідомлюють вони негативні наслідки, до яких призведе цей законопроект», — ідеться у повідомлені.

В організації додали, що на превеликий жаль, ініціатори законопроєкту в особі Міністерства фінансів не змогли долучитись до обговорення аби надати відповідь на поставлені вище запитання.

За підсумками дискусії учасники (бізнес, народні депутати) майже одностайно дійшли висновку, що законопроект не спрямований на розвиток економіки та покращення бізнес клімату в Україні. Радше, законопроєкт сприяє посиленню фіскального тиску на сумлінний бізнес та створює підґрунтя для свавілля податкових органів. Змушені підкреслити, що у ході просування даного законопроєкту діалог між бізнесом та авторами був відсутній. Конструктивні зауваження від бізнесу, які надсилались авторам, були повністю проігноровані. Зазначимо, що ці зауваження надсилались і народним обранцям, але, на жаль, це не стримало їх від голосування за даний проєкт», — зазначили в ЄБА.

Виходячи з небезпеки, яка нависла над сумлінним бізнесом, прагнучи не допустити подальшого погіршення бізнес клімату Європейська Бізнес Асоціація звертається до народних обранців та, зокрема, Голови ВРУ та голів фракцій із закликом не підтримувати законопроєкт 5600 навіть у першому читанні.

Натомість закликаємо напрацювати компромісний варіант змін, який не допускав би збільшення адміністративного тиску на бізнес та не створював би підґрунтя для свавілля контролюючих органів. В умовах скорочення прямих іноземних інвестицій ставити під ризик роботу бізнесу, який ще працює в Україні, є вкрай небезпечним та необдуманим рішенням», — додали в ЄБА.

Нагадаємо, що експерти пояснили, чому законопроєкт №5600 є шкідливим для агросектору.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 липня 2021
ВРУ підтримала скандальний законопроект 5600 про збільшення мінімального податкового навантаження для агросектору
Народні депутати 264 голосами «за» підтримали у першому читанні законопроект № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу...
30 червня 2021
Аграрний комітет рекомендує Верховній Раді прийняти альтернативний податковий закон замість скандального 5600
Аграрний комітет обговорив урядову ініціативу, яка стосується внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних...
24 червня 2021
Експерти пояснили, чому законопроєкт №5600 є шкідливим для агросектору
Аграрії та профільні асоціації стурбовані новим урядовим законопроєктом, який було нещодавно зареєстровано у Верховній Раді – це комплексний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...