Ринок землі дозволить фермерам масштабніше інвестувати у свій бізнес — Офіс президента
Ринок землі дозволить фермерам масштабніше інвестувати у свій бізнес — Офіс президента

Підписаний Президентом закон про децентралізацію ринку землі допоможе українським малим і середнім фермерам поліпшити добробут, а територіальним громадам — ​​розвиватися та нарощувати потенціал. Про це в ефірі телеканалу «Дом» заявив радник керівника Офісу Президента, колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, передає Укрінформ.

За словами Милованова, цей закон відкриває фермерам перспективи стати реальними, а не декларативними власниками землі, а також масштабніше інвестувати у свій бізнес.

Крім того, він підкреслив значущість конкуренції за купівлю землі на аукціонах. При цьому фермери за рахунок підтримки держави зможуть конкурувати з великими агрохолдингами.

«Для цього є — і буде розширена — програма кредитування «5-7-9%», це обговорювалося з Прем'єр-міністром. Там 49% людей, які за програмою «5-7-9%» отримують кредити, — це аграрії. Програму можна розширити й на можливості для купівлі землі. Таким чином, можна отримувати під 0%, або 3%, або 5% річних у гривні гроші, необхідні для купівлі землі», — пояснив радник глави ОП.

Він додав, що на стадії розгляду перебуває законопроєкт про створення агентства «Фонд гарантування кредитів для покупки землі» для малих і середніх фермерів.

І якщо ви маєте реальний агробізнес, і ви збираєтеся цю землю не просто спекулятивно утримувати роками, поки вона виросте в ціні, а саме розвивати бізнес, то маєте право скористатися цим агентством. Тоді воно гарантує банку зниження певних ризиків, і ви отримуєте фінансування», — підкреслив Милованов.

За його словами, також заплановані програми компенсації кредитних ставок, а питання кредитування вирішиться, коли ця система буде створена. Милованов наголосив, що це дасть змогу фермерам конкурувати на рівних.

Боятися конкуренції не потрібно, тому що середній і малий фермер люблять землю більше, й дуже часто є більш ефективними. Чого не вистачає — так це фінансування. А реформа дасть можливість фінансування», — зазначив він.

Радник глави ОП також зауважив, що коли від держави земля перейшла в розпорядження територіальних громад, експерти висловлюють побоювання щодо можливих корупційних ризиків на рівні місцевих адміністрацій. Милованов підкреслив, що для запобігання корупції будуть створені додаткові перевірчі органи. Наприклад, ініційовано створення координаційної ради з питань моніторингу реформи.

Туди увійдуть люди й від Мін'юсту, й від Мінекономрозвитку, й від Мінагрополітики, й від обласних і місцевої влади, — щоб усі ці речі дуже швидко розглядати. Це частина питання прав власності. І в Мін'юсті точно буде антирейдерський відділ або комісія, яка стежитиме за цим. Але я думаю, що потрібно це робити більш широко, з залученням усіх зацікавлених сторін, — щоб проблем не було», — резюмував Милованов.

Нагадаємо, ринок землі спричинить зростання цін землю мінімум удвічі протягом перших 3-5 років.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 червня 2021
В Україні почали зростати інвестиції в агросектор – експерт
На фоні загального інвестиційного спаду в економіці України, капітальні вкладення в аграрний сектор економіки у першому кварталі 2021 року,...
4 червня 2021
КСУ переніс розгляд справи щодо конституційності закону про ринок землі
Суд оголосив перерву у справі за конституційними поданнями 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону...
3 червня 2021
КСУ кілька годин не може розпочати розгляд справи про ринок землі
У засіданні Конституційного суду щодо конституційності закону про ринок землі оголошено перерву до 14.00 у зв’язку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...