В Україні почали зростати інвестиції в агросектор – експерт
В Україні почали зростати інвестиції в агросектор – експерт

На фоні загального інвестиційного спаду в економіці України, капітальні вкладення в аграрний сектор економіки у першому кварталі 2021 року, порівняно з відповідним періодом минулого року зросли, на 7,7 % і склали 8787,7 млн грн, з яких на сільське господарство припадає 98,9 %. Про це поінформував провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, повідомляє сайт інституту.

За його словами, хоча частки інвестицій у лісове (1,0 %) і рибне (0,1 %) господарства в аграрному секторі економіки незначні, їх обсяги у першому кварталі цього року порівняно з відповідним періодом 2020 року зросли на 169,4 % і 8,0 % відповідно.

На фоні активізації інвестиційної діяльності в аграрному секторі економіки в січні-березні 2021 року у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів продовжився її спад.

За його даними, індекс капітальних інвестицій у харчову промисловість до відповідного періоду минулого року становить 73,5 %, що характерно для кризового стану.

Пріоритетність інвестування розвитку сільського господарства порівняно з харчовою промисловістю зберігається. Співвідношення між обсягами капітальних інвестицій у сільське господарство і харчову промисловість у першому кварталі 2021 року склало 2,06:1.00 грн/грн, тоді як у торік воно було меншим − 1,74:1.00 грн/грн», − нагадав науковець.

Позитивні зміни, що розпочалися у динаміці капітальних інвестицій в аграрному секторі економіки, є характерними для явищ їх післякризового сплеску, як це було, наприклад, у 2010 році після фінансової кризи 2008–2009 років і у 2016 році після початку війни на Донбасі.

У 2021 році, як і в ті періоди, частина інвесторів продовжила вкладати кошти в розпочаті раніше інвестиційні проекти, які торік були призупинені через кризу», − пояснив експерт.

Однак особливих підстав для подальшої активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві поки що немає, вважає він, оскільки минулорічна інвестиційна криза в аграрному секторі економіки викликана комплексом чинників, більшість з яких зберігає свій негативний вплив й у 2021 році.

Щоб відновити та збільшити обсяги капіталовкладень в аграрний сектор економіки, необхідно закріпити і посилити чинники активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві, подолати інвестиційний спад у харчовій промисловості й загалом в економіці», − підсумував Микола Кісіль.

Нагадаємо, що голова представництва ЄІБ назвав найперспективніші галузі для інвестицій.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 червня 2021
Horsch інвестував 5 млн євро у офіційне представництво в Україні, — Роман Лещенко
Німецька компанія Horsch відкрила офіційне представництво в Україні. Про це на сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики Роман Лещенко....
31 травня 2021
Ринок землі дозволить фермерам масштабніше інвестувати у свій бізнес — Офіс президента
Підписаний Президентом закон про децентралізацію ринку землі допоможе українським малим і середнім фермерам поліпшити добробут, а територіальним...
13 травня 2021
Уряд ухвалить низку підзаконних актів для повного застосування закону про «інвестняні» — Мінекономіки
Незабаром уряд ухвалить низку підзаконних актів з метою забезпечення повного застосування Закону про «інвестняні». Про це заявив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...