Озвучено основні зміни прийняття нового законопроекту «Про захист рослин» – деталі
Озвучено основні зміни прийняття нового законопроекту «Про захист рослин» – деталі

Зареєстрований у парламенті законопроект № 4600 «Про захист рослин» запроваджує нову, європейську процедуру  системи контролю у сфері захисту рослин. Про це в коментарі AgroPolit.com розповів народний депутат («слуга народу»), член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Він пояснив ключові пункти законопроекту № 4600 «Про захист рослин», який готується до розгляду на аграрному комітеті.

Зокрема, він наголосив, що метою законопроєкту № 4600 «Про захист рослин» є створення нової системи контролю у сфері захисту рослин, яка б відповідала вимогам актів права ЄС, а саме Регламенту ЄС 2017/625.

Соломчук підкреслив, що запропонована у законопроєкті № 4600  система контролю у сфері захисту рослин побудована за європейським зразком і абсолютно відрізняється від діючої наразі системи контролю, передбаченої Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Єдине виключення, коли у рамках № 4600  згадується закон України «Про основні засади державного нагляду…»  коли ідеться про здійснення окремих позапланових заходів контролю.  Дмитро Соломчук детально пояснив, як законопроєктом № 4600  пропонується провадити перевірки бізнесу.

Законопроєктом передбачено, що періодичність документальних та фізичних перевірок визначатиметься компетентним органом на підставі ризик-орієнтованого підходу. Тобто правила контролю за бізнесом будуть встановлюватися виходячи із обсягів та кількості порушень на кордоні, що повною мірою відповідає європейському підходу. Відповідно до статті 84 законопроєкту позапланові заходи державного контролю здійснюватимуться у випадках, встановлених законодавством України, а саме з підстав, визначених статтею 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», – каже він.

Сам механізм проведення позапланового заходу буде відрізнятися від планового лише підставами, розповідає народний депутат, та визначатиметься центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері захисту рослин.

У законопроєкті залишаються ті дозвільні документи, які передбачаються міжнародними зобов’язаннями України (фітосанітарний сертифікат та фітосанітарний сертифікат на реекспорт). Натомість скасовується карантинний сертифікат, який не відповідає європейському регулюванню.   Законопроєктом запроваджується ліберальна європейська модель простежуваності – через паспорт рослини відповідно до Регламента ЄС 2016/2031», – підсумував Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, що раніше з’явилася позиція асоціації «Бізнес-Варта» із закликом зняти з розгляду цей законопроект.  Нещодавно Міндовкілля видало перші уповноваження на проведення державних випробувань агрохімікатів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 травня 2021
Озвучено наслідки законопроекту про захист рослин для аграріїв
Проєкт закону №4600 «Про захист рослин» полегшить роботу фермерам. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив народний депутат...
29 квітня 2021
Законопроект про захист рослин діджиталізує процедури державної реєстрації ЗЗР
Проєкт Закону «Про захист рослин»  №4600 – це свого роду діджиталізація процедури державної реєстрації ЗЗР, що передбачає...
26 квітня 2021
Законопроект про захист рослин загрожує продовольчій безпеці України – Бізнес Варта
Законопроект № 4600 – це загроза продовольчій безпеці, українському бізнесу та Євроінтеграції. Його слід зняти з розгляду у Верховній Раді. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...