Опубліковано 4 прогнози щодо майбутнього ринку землі та вартості паїв
Опубліковано 4 прогнози щодо майбутнього ринку землі та вартості паїв

Під час прес-конференції про ринок землі, організованої Українським інститутом майбутнього та за підтримки AgroPolit.com, було опубліковано експертні висновки щодо вартості земельних ділянок після відкриття ринку землі, їх оренди та інтенсивності продажу паїв.

Зазначимо, що дослідження було проведено Українським інститутом майбутнього за сприянням «Нью Імідж Маркетинг Груп» у період з 27.01.2021 року до 05.02.2021 року. 

Своїми думками з цього приводу поділилися спікери події:

  • Олексій Мушак, колишній член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин; лобіст земельної реформи;
  • Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com;
  • Андрій Дем'янович, засновник сервісу Feodal.Оnline.
  • Вадим Денисенко, виконавчий директор Українського інституту майбутнього та модератор заходу.

51% опитаних українців вважає, що після відкриття ринку землі ціна оренди істотно зросте. 26% вказали, що ставка оренди зросте, але не істотно. У свою чергу, 23% заявили, що ставки на оренду паїв в Україні не зростуть, 27% – не змогли відповісти», – розповів про результати дослідження  виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

Також він розповів, що за 4 місяці до відкриття ринку землі 78 % громадян України, які взяли участь в опитуванні, не розуміються на питанні формування ціни на землю, а інші 22 % не можуть точно вказати ціну за 1 га в своєму регіоні.

За перші два роки відкритого ринку землі на продаж може бути виставлено не більше 5-7 % від загальної кількості сільськогосподарських угідь товарного виробництва, а вартість паю буде коливатися на рівні $1-1,5 тис. га», – впевнений засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем'янович.

На його думку, після старту ринку можна очікувати певний ажіотаж, викликаний зацікавленістю до процесу з боку афільованих з фермерськими господарствами осіб, які будуть формувати земельний банк.

Однак, як зауважив колишній народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, лобіст земельної реформи Олексій Мушак, після відкриття ринку частково вартість землі буде визначитися не її характеристиками, а тим, хто її орендує.

Якщо землю орендує хтось з невеликих фермерів, ця земля буде дешево коштувати. Якщо її буде орендувати агрохолдинг, який має чіткі зобов'язання, вона буде дорого коштувати», — зазначив він», – заявив Мушак.

Частково його думку розділила і головний редактор ресурсу AgroPolit.com Наталія Білоусова, яка уточнила, що однією з причин низької активності на ринку стане обмеженість кола покупців та відсутність  адекватного кредитування.

Перші два роки земельного кредитування для фізичних осіб не буде. Тому що у них немає нормальної кредитної історії. Також застави у вигляді землі буде недостатньо, щоб видати цей кредит»,  — повідомила Наталія Білоусова.

Зокрема, експерт пропонує три варіанти земельного кредитування: 

  • Національний банк України має створити цільову земельну емісію для придбання сільгоспземель. Але для цього має бути політична воля Кабміну.
  • У нас є ресурс державні землі на балансі державних установ. Їх 750 тис. га. Ці землі можна забрати, або створити спеціальний орган та здавати їх в оренду через електронні прозорі аукціони, а ці гроші направляти на програму земельної іпотеки для українців, або фермерів. Це достатньо потужний фінансвоий ресурс.
  • Створити державний земельний банк та залучити міжнародні фінансвові потужні інститути. 

Нагадаємо, думки інших представників аграрного ринку та експертів ви можете дізнатися з матеріалу: Земельна реформа 2021 – дорожня карта запуску ринку землі

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 лютого 2021
У НАЗК назвали ризики від безоплатної приватизацїї земель
Положення Земельного кодексу про безоплатну приватизацію земель державної та комунальної власності дає можливість реалізувати з десяток корупційних...
25 лютого 2021
Більше 40% всіх сільгоспземель України можуть втратити родючість – дослідження
Унаслідок посиленої с/г діяльності агрохолдингів частка ґрунтовиснажуючих культур — кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої — у посівах по всій...
25 лютого 2021
Земельна реформа спричинить зростання ВВП на 1% щороку, — Роман Лещенко
Завершення земельної реформи дозволить економіці України зростати додатково на щонайменше 1% щорічно. Про це міністр аграрної політики та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...