Озвучено подробиці страхового договору ДПЗКУ, через який у корпорації пройшли обшуки
Озвучено подробиці страхового договору ДПЗКУ, через який у корпорації пройшли обшуки

Договір страхування майна Державної продовольчо-зернової корпорації України із завищеним страховим тарифом, через який в офісі ДПЗКУ 19 лютого пройшли обшуки, був укладений 30 грудня 2020 року заступницею голови правління товариства Вікторією Соловйовою з трьома страховими компаніями – «Інго», «Альфа Страхування» та «ВУСО». Про це повідомляє «Слово і діло» із посиланням на документ, який є в розпорядженні редакції.

Майно корпорації, оцінене на суму 2,559 млрд грн, було застраховано зі сплатою корпорацією винагороди (страхової премії) вказаним страховим компаніям в розмірі 99 042 430,96 грн на свідомо невигідних для товариства умовах, без мети отримання якісного страхового захисту.

Зокрема, страховий тариф за договором від 30 грудня 2020 року становив 3,87% від вартості майна корпорації, тоді як середньоринковий страховий тариф послуг страхування майна коливається в районі 0,18-0,5%. У договорі річної давнини (від 2 грудня 2019 року, підписаного головою правління корпорації Марченком) страховий тариф складав 0,88% від вартості застрахованого майна корпорації.

Серед об'єктів, які були застраховані на 99 млн грн у грудні 2020 року, виявилися об’єкти корпорації, які раніше були знищені внаслідок пожеж. Зокрема, ще 3 вересня згоріли зернові склади №4, №5 та №6 філії корпорації «Староконстянтинівський елеватор», однак тепер уже неіснуючі склади увійшли до переліку страхових об'єктів, за які державна корпорація сплатила завищену винагороду.

Іще частина застрахованих об’єктів не може бути застрахована від імені ДПЗКУ, адже наявні судові рішення про повернення у держвласність або скасування права власності корпорації.

Крім того, договір страхування, укладений командою нового керівника ДПЗКУ Андрія Власенка, передбачає звільнення страхових компаній від обов’язку відшкодування шкоди у випадку, якщо страховий випадок стався через порушення експлуатаційних або технічних норм та правил силосів, бункерів чи інших елементів елеваторів, їх складових частин. Тобто, за договором від 30.12.2020 страхове відшкодування отримати неможливо», — йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що минулої п’ятниці, 19 лютого, слідчі Національної поліції обшукали будівлю АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» і вилучили документи, що стосуються виведення з корпорації 99 млн грн.

AgroPolit.com надіслав офіційний запит у ДПЗКУ і готовий подати відповідь компанії.

Нагадаємо, Кабмін 11 листопада 2020 року прийняв проєкт розпорядження про тимчасове покладення виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» на екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрія Власенка. 

Як повідомлялося раніше, ДПЗКУ стало розмінною монетою через голосування за бюджет 2021 року. В обмін голосування за бюджет-2021 «Батьківщина» отримала квоту на призначення своєї людини керівником цього відомства — ним став екс-депутат облради цієї політсили Андрія Власенка.

 

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 жовтня 2021
ДПЗКУ зупинила експорт зерна
Державна продовольчо-зернова корпорація України припинила експортувати зерно з серпня цього року. Про це свідчить відсутність операцій і суден в...
12 березня 2021
У ДБР підтвердили обшуки в ДПЗКУ — шукають хабарника
Державним бюро розслідувань викрито системну корупційну схему службових осіб Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація...
12 березня 2021
У ДПЗКУ через підозру про дачу хабаря проводять обшуки ДБР – джерело
ДБР проводить обшуки у ДПЗКУ з приводу можливого отримання хабаря одним із начальників департаментів за призначення одного з регіональних керівників....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...