Міністерство фінансів публічно підтримало зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції до 14%
Міністерство фінансів публічно підтримало зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції до 14%

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції – з 20 до 14%. Таку заяву опублікувала прес-служба відомства.

Зазначається, що відповідний законопроєкт було направлено на підпис (законопроєкт №3656).

Також зниження ставки ПДВ активно підтримує Державна податкова служба України.

Повідомляється, що операції з с/г продукцією також найчастіше використовуються при формуванні штучного «скрученого» ПДВ.

«Таким чином, зменшення суми ПДВ, яку шахраї сподіваються отримати у вигляді відшкодування з бюджету, зробить «скрутки» з сільськогосподарською продукцією неефективними та не цікавими, а аграрний ринок – прозорим та прогнозованим. При цьому, впроваджуючи такий інструмент боротьби зі «скрутками», держава не втратить надходжень до бюджету, оскільки всі сільськогосподарські товари, на операції з якими знижується ставка ПДВ, є товарами проміжного споживання (сировиною), що практично не реалізуються кінцевому споживачу», — йдеться у повідомленні.

У повідомленні йдеться, що такі товари використовуються переробною промисловістю для виробництва інших товарів вже кінцевого споживання, на операції з якими ставка ПДВ залишається 20%. Тобто, ПДВ буде сплачено до бюджету повною мірою, але з одноразовою затримкою у 2-3 місяці, протягом яких сировина перетвориться у продукти кінцевого споживання.

У разі експорту сировини, значно зменшиться бюджетне відшкодування ПДВ з таких операцій на суму близько 13 млрд грн на рік за рахунок припинення «скруток» з сільськогосподарською продукцією», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, окремі аграрні асоціації просять ветувати закон про зниження ПДВ до 14% на сільськогосподарську сировину, оскільки це призведе до зростання собівартості харчових продуктів на 3-4% і зниження прибутковості переробних підприємств на 50-70%.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 3656  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який, зокрема, передбачає зниження ставки ПДВ для агросектору з 20% до 14%. 

Більше про це читайте у проекті AgroPolit.com АгроДебатиЗаконопроект 3656 – зниження ставки експортного ПДВ до 14% для агросектору: боротьба зі скрутками чи преференція Андрію Веревському?

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 січня 2021
У Раді зареєстрували законопроект, який звільняє аграріїв від подвійної сплати ПДВ
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №4571-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо додаткової підтримки...
26 січня 2021
Аграрні асоціації просять ветувати закон про зниження експортного ПДВ до 14%
Окремі аграрні асоціації просять ветувати закон про зниження ПДВ до 14% на сільськогосподарську сировину, оскільки це призведе до зростання...
23 грудня 2020
Зниження ставки експортного ПДВ до 14% суттєво знизить податкові «скрутки» – експерт
Прийняття законопроекту №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...