Зниження ставки експортного ПДВ до 14% суттєво знизить податкові «скрутки» – експерт
Зниження ставки експортного ПДВ до 14% суттєво знизить податкові «скрутки» – експерт

Прийняття законопроекту №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який, зокрема, передбачає зниження ставки ПДВ для агросектору з 20% до 14%,  знизить втрати держбюджету від  так званих «податкових скруток». Про це сказав завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш у матеріалі на АgroРolit.com.

«Практична реалізація положень щойно ухваленої законодавчої ініціативи містить як позитивні, так і негативні наслідки для доходної частини держбюджету. Серед позитивів насамперед необхідно відмітити зниження втрат держбюджету внаслідок діяльності так званих «податкових скруток». Зниження ставки ПДВ при оподаткуванні поставок окремих видів сільгосппродукції в річному вимірі забезпечить зниження обсягу бюджетних втрат внаслідок діяльності «податкових скруток» у обсязі понад 7 млрд грн – або майже 30 % обсягів сплачених сільгосппідприємствами до бюджету сум ПДВ», – сказав Тулуш.

За його словами, проте, ухвалене народними обранцями рішення матиме й негативний вплив на доходну частину держбюджету.

Адже визначені законопроектом види сільгосппродукції можуть бути не лише продуктами проміжного споживання, а й кінцевою продукцією – зокрема, у випадку здійснення її поставок неплатникам ПДВ, пояснив він. Відповідні втрати формуватимуться при розмитненні насіннєвого матеріалу сільгоспкультур із зазначеного переліку, його реалізації неплатникам ПДВ, видачі (постачанні) в рахунок оплати праці працівників чи орендної плати власникам земельних ділянок», – наголосив експерт.

Він додав, що ключовий негативний вплив на доходну частину держбюджету буде мати тимчасовий розрив між періодом зниження ставки ПДВ при оподаткуванні операцій із постачання визначених видів сільгосппродукції та періодом зменшення обсягів бюджетного відшкодування ПДВ експортерам такої продукції.

Причому такий розрив – між періодом недонадходжень сум ПДВ до бюджету від сільгосппідприємств та економії ПДВ-відшкодування експортерам сільгосппродукції – може сягати трьох і більше місяців. Цілком можливою є ситуація, за якої експортер придбає сільгосппродукцію у серпні, а експортує – у вересні. Тоді у вересні сільгосппідприємство недоплатить у бюджет частину ПДВ, а трейдер заявить її до відшкодування лише у жовтні. У разі проведення необхідних перевірок з боку органів ДПС цілком може статись, що ПДВ-відшкодування буде здійснюватись на початку січня, який відноситься вже до іншого бюджетного періоду, а саме – показників держбюджету-2022. Натомість, держбюджет-2021 недоотримає відповідні надходження», – наголосив Тулуш .

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, з огляду на величину оподатковуваної бази та частку зниження ставки ПДВ, у річному вимірі тимчасові втрати ПДВ-надходжень сукупно перевищать 21 млрд грн. При цьому сільгосппродукція (принаймні), рослинницька її частина – реалізовується сільгосппідприємствами нерівномірно протягом року і найбільші її обсяги приходяться на вересень-грудень.

Виходячи із обсягів щомісячних втрат ПДВ-надходжень внаслідок зниження ставки ПДВ на сільгосппродукцію у період «масової» її реалізації трьохмісячний обсяг втрат держбюджету може сягнути 8,5 млрд грн. Водночас, зниження втрат від діяльності «податкових скруток» за цей же період може принести в держбюджет не менше 3 млрд грн. В такому випадку негативне сальдо по ПДВ від постачання сільгосппродукції може скласти понад 5,5 млрд грн», – додав експерт.

Також він додав, що з огляду на те, що внаслідок запровадження зниження ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції доходна база головного кошторису України може зменшитися на 5,5 млрд грн, а вказані вище ефекти не враховувались при формуванні показників дохідної частини Держбюджету-2021, виникає нагальна потреба в збалансування його показників. 

Нагадаємо, що приховано від аграріїв за лаштунками законопроекту 3656.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 червня 2021
Іван Крулько: Подолання корупції на митниці та у податковій – це плюс 150-160 млрд грн у бюджеті
Якщо буде реальна боротьби із контрабандою і «схемами» із ПДВ, державний бюджет наповниться на близько 150- 160 млрд грн і кредити МВФ...
13 травня 2021
Зупинивши «скрутки» ПДВ, можна направляти у бюджет понад 60 млрд грн щороку, — депутат
Через «скрутки» ПДВ бюджет щороку недоотримує понад 60 млрд грн, а у влади є можливість зупинити їх за кілька місяців. Про...
4 квітня 2021
Шмигаль розповів, як позначилась на бюджеті боротьба зі «скрутками»
Державний бюджет у першому кварталі поточного року виконаний на 106%. Про це у Фейсбуці повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...