Озвучено модель розвитку зрошення в Україні на 2021 рік
Озвучено модель розвитку зрошення в Україні на 2021 рік

Вирішення проблеми зрошення в Україні ежить у законодавчій площині врегулювання питання користування іригаційними каналами. Про це заявив керівник Придніпровського Кластеру компанії «Кернел» Михайло Петров в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com для матеріалу про головні виклики (та шляхи їх вирішення) для України на 2021 рік. 

За його оцінками, небачена досі посуха — ключовий «подарунок» природи аграріям Центральної України за 2020 рік.

Тому парламент повинен невідкладно прийняти в цілому закон про організацію водокористувачів та розвиток гідротехнічної інфраструктури, аби застрахувати аграріїв від повторення негативних наслідків від посухи як це було в 2020 році. 

Керівник Придніпровського Кластеру компанії «Кернел» запропонував шлях вирішення цієї проблеми, який лежить у законодавчій площині врегулювання питання користування іригаційними каналами.

Зараз Україна має велику інфраструктурну спадщину у вигляді іригаційних каналів, водосховищ, насосних станцій і одну з найбільших водних артерій Європи — річку Дніпро. Для агровиробників існує великий потенціал використовувати її води для сільгоспвиробництва в посушливих регіонах. А з кожним роком все більша частина площ країни відноситься до таких. Як показує практика, держава не найефективніший власник», — каже Михайло Петров.

На його думку є три варіанти поводження з цими каналами:

1.      Приватизація

2.      Концесія

3.      Спільне управління користувачами (за типом ОСББ).

Потрібна рішучість депутатів, не затягувати полеміку в комітетах і ухвалити закон про організацію водокористувачів та розвиток гідротехнічної інфраструктури з початку нового сезону зрошення», — озвучує першу частину своєї пропозиції керівник Придніпровського Кластеру компанії «Кернел» Михайло Петров.

Друга – розвиток зрошення. Петров каже, що наразі «це дороге задоволення» для аграріїв.

В середньому ціна «апгрейду» гектара коливається від $2000-2500. З нових систем в Україні переважають американські. Політика держави з відшкодування частини відсотків за кредитами при угодах з українськими виробниками якнайкраще підтримала б національне машинобудування і збільшила б площі під зрошенням в перспективі», — пропонує він другу складову для страховки від посухи для АПК.

Нагадаємо, аграрії отримали від посухи збитків у 2020 році щонайменше 6,5 млрд грн. 

Уряд ряд закликають запровадити програму часткової компенсації для аграріїв при покупці українського обладнання для зрошення.

Держава за рік так і не спромоглася нічого зробити для них. Натомість ринок запропонував Кабміну та парламенту ряд заходів для протидії наслідкам посухи: агрострахування, зменшення ставки ПДВ, пільгова «нічна» електроенергія та багато іншого. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 лютого 2021
Застаріле обладнання та високі тарифи при купівлі електроенергії заважають ефективно розвивати зрошення
Окрема тема в питанні розвитку систем зрошення – ефективність використання ресурсів, адже фіксуються великі втрати електроенергії в мережі...
9 лютого 2021
Озвучено 5 кроків для вирішення проблеми зрошення в Україні
Зрошення стратегічно важливе для України, і це стосується не лише минулого року, а й попередніх років. Проблема посухи набирає обертів, і вона...
8 лютого 2021
В Україні запустять спецпроект зі зрошення земель: названо вартість
Уряд України запускає загальнонаціональний проект зрошення та меліорації в південних областях України, до якого будуть залучені значні...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...