Закон «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє не сплачувати акциз на пальне тим судам з іноземним  прапором
Закон «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє не сплачувати акциз на пальне тим судам з іноземним  прапором

Закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» містить ряд небезпечних норм як для розвитку річкового українського судноплавства, так і для національної безпеки країни. Про це у ексклюзивному коментарі для матеріалу AgroPolit розповів президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України 8-го скликання Леонід Козаченко.

Він підкреслив, що багато було дискусій навколо закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт».

«З одного боку, закон був необхідний для того, щоб врегулювати цілу низку окремих питань, які стримували розвиток судноплавства на території нашої країни і зменшували логістичні витрати для перевезення вантажів. З іншого боку, закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» повинен бути такий, щоб сприяв розвитку нашої економіки, зміцнював наш економічний потенціал, створював додаткові робочі місця і давав можливість нам бути взірцем для інших країн щодо того, як можна використовувати транспортні артерії, які пересікають нашу країну. На жаль, при ухваленні закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» більша частина необхідного не була врахована та припустилися серйозних прорахунків», — каже він.

Леонід Козаченко назвав кілька негативних моментів, від цього закону.

По-перше, закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє не сплачувати акциз на пальне тим річним засобам, які будуть заходити в наші річки під іноземним прапором. Водночас наші національні перевізники, які ходять під українським прапором, цей акциз сплачувати будуть. Таким чином, затрати на перевезення у них будуть вищими, ніж в іноземних кораблів і буксирів», — каже він.

За слвоами президента Української аграрної конфедерації, невирішена важлива проблема безконтрольного видобутку піску з дна наших річок. «Це іноді створює загрозу нашому судноплавству, а також створює загрозу для довкілля», — наголошує він.

У законі №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» було багато пропозицій щодо виправлення цієї небезпечної ситуації, але це все не було враховано.

Також дуже серйозним питанням є те, каже він, що закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» дозволяє заходити на території нашої країни буксирам та кораблям, які заборонені для використання в інших країнах.

Наприклад, зараз дуже багато буксирів може переїхати до нас з території Росії, тому що там їх заборонили використовувати через замортизованість цих засобів перевезення, через те, що вони забруднюють довкілля та є небезпечними з технічної точки зору, але в нас вони будуть використовуватися. Те саме маємо з боку ЄС, де заборонили двигуни на дизельному пальному. Цей металобрух та об’єкт забруднення довкілля буде на пільгових умовах пересуватись нашими річками й створювати певні проблеми», — підкреслює Леонід Козаченко.

Останньою проблемою закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт», на його думку, є те, що наші суднобудівники не зможуть конкурувати в цих умовах і ми зупинимо випуск наших буксирів та наших кораблів.

Тисячі людей втратять робочі місця, а бюджет нашої країни втратить мільярдні суми надходжень.  Тому це все необхідно терміново виправити та внести необхідні зміни до закону №1054-ІХ«Про внутрішній водний транспорт», — підсумував Козаченко.

Детальніше у агродебатах читайте «Закон №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт»: кінець українського судноплавства чи перехід на міжнародні стандарти?».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 лютого 2021
Сьогодні увечері партія «Слуга народу» вирішуватиме питання відміни акцизів на авто
Цього тижня Верховна Рада знову дебатуватиме питання акцизів на авто. Відповідне питанння винесене також на обговорення фракції «Слуга...
3 січня 2021
Держекоінспекція оштрафувала АЗС на 7 млрд грн за неякісне пальне
Близько 7 млрд грн накладено штрафів на АЗС за 11 місяців 2020 року Держекоінспекцією у сфері ринкового нагляду за якістю пального. Про це повідомила...
5 жовтня 2019
До 2025 року обсяг вантажоперевезень річками України має зрости до 20 млн т
Відповідно до Програми дій уряду, до 2025 року обсяг вантажоперевезень річками України  має зрости до 20 млн т. Про це повідомляє прес-служба...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...