Іван Крулько: Подолання корупції на митниці та у податковій – це плюс 150-160 млрд грн у бюджеті
Іван Крулько: Подолання корупції на митниці та у податковій – це плюс 150-160 млрд грн у бюджеті

Якщо буде реальна боротьби із контрабандою і «схемами» із ПДВ, державний бюджет наповниться на близько 150- 160 млрд грн і кредити МВФ будуть не потрібні.
Такий прогноз дав Іван Крулько, заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат, голова ТСК із розслідування корупції на митниці та у податковій, створеної за заявами колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського, під час ефіру на «Україна 24».

За словами Івана Крулька, держбюджет недоотримав 49 млрд грн за частину 2019 і частину 2020 року лише на одній схемі – «скрутки» ПДВ і ще 1,5 млрд грн було незаконно відшкодовано ПДВ з бюджету різним компаніям.

«Це те, що доведено документально ТСК. Можу показати, які фірми та прізвища брали у цьому участь. Що таке 49 мільярдів гривень для бюджету? Це якраз ті пенсії і зарплати, які недоотримані. Бо якщо на сьогодні Пенсійний фонд на 100 млрд є дотаційним, то це половина дефіциту Пенсійного фонду. Це набагато більше, ніж те, що ми отримали у 2020-му від МВФ у вигляді кредиту. Тобто якби ці гроші прийшли у бюджет, не треба було б брати кошти в МВФ», – пояснив народний депутат.

Парламентарій звернув увагу на те, що вся державна система має бути «заточена» на подолання корупції, а також на потребу встановлення на всіх митницях скануючих систем, завдяки яким у бюджет можна було збирати до 100 млрд грн щороку.

Це те, що ми рекомендували у висновках ТСК уряду. Бо в нас із 15 скануючих систем працюють дві і то по годинах: дві години – працюють, а 22 – не працюють. Коли працюють — ніхто не їде, коли не працюють – їдуть усі. Не «вибірковими» списками контрабандистів вирішується проблема контрабанди, а встановленням скануючих систем, щоб точно знати, що у фурах, які проїжджають через держкордон у той чи інший бік», – зауважив Іван Крулько.

Під час ефіру парламентарій наголосив також на важливості роботи парламентської ТСК і потребі продовження її роботи:

У 2020 році держбюджет вдалось наповнити на 40 млрд грн лише завдяки тому, що ТСК виявила технічну помилку в системі СМКОР, яка дозволяла уникати сплати ПДВ і незаконного відшкодування, і яку було виправлено. Наразі за матеріалами ТСК порушено 11 комплексних кримінальних справ, розслідування яких треба контролювати, аби вони раптом не були закритті після припиненням роботи ТСК».

Нагадаємо, що через «скрутки» ПДВ бюджет щороку недоотримує понад 60 млрд грн, а у влади є можливість зупинити їх за кілька місяців. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 липня 2021
Рада схвалила Бюджетну декларацію на три роки — деталі
Верховна Рада на засіданні 15 липня ухвалила постанову щодо Бюджетної декларації на 2022-2024 роки – цей документ є основою для складання...
4 квітня 2021
Шмигаль розповів, як позначилась на бюджеті боротьба зі «скрутками»
Державний бюджет у першому кварталі поточного року виконаний на 106%. Про це у Фейсбуці повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. ...
23 січня 2021
Головний податківець розповів чи вдалося зруйнувати схему «скруток»
З листопада 2020 року, коли в податковій системі змінювалася система моніторингу ризикових операцій, відбулося тестування IT-систем на предмет...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...