Україна цьогоріч відновила рекорд експорту баштанних
Україна цьогоріч відновила рекорд експорту баштанних

Україна відновила рекорд експорту баштанних за сезон у 2020 році, продавши на зовнішні ринки майже 36 тис. т кавуна і дині. Про це повідомляє EastFruit.

Попередній рекорд експорту, встановлений у 2018 році, був перевищений відразу на 87%, а минулорічний показник експорту — в 2,3 раза. Традиційно, основний обсяг експорту припадав на кавун, водночас як експорт дині становив всього близько 2 тис. тонн. Однак і обсяг експорту дині також був рекордним.

«Різке зростання експорту кавуна і дині з України в 2020 році стало можливим завдяки сприятливому збігу обставин на ринку для українських постачальників. Високі ціни на кавун і диню в ЄС, збільшення обсягів виробництва баштанних в Україні та зниження обсягів виробництва кавуна і дині в Росії, дали змогу українським експортерам наростити поставки», — говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За даними цінового моніторингу EastFruit, ціни на кавуни в Польщі, яка є головним імпортером кавунів і динь з України, були в середньому на 60% вищі, ніж у 2019 році. Водночас ціни на баштанні в Україні були найнижчими в регіоні. На початок вересня, коли експорт кавунів з України зазвичай найактивніший, розрив в оптових цінах на кавуни між Україною і Польщею досягав семи з половиною раз або 46 центів США на кожному кілограмі. В Україні в цей час кавуни продавали всього за 7 центів США за кг, а в Польщі — по 53 центи.

У Росії, яка за останні роки активно витісняла України з ринку баштанних ЄС, у цей самий час кавуни коштували 27 центів США за кг, тобто були майже в чотири рази дорожчі. Відповідно, російські кавуни не могли конкурувати з українськими на ринках країн ЄС.

Відзначимо зростання географії експорту української дині в 2020 році. Вперше серед великих покупців з'явилася Румунія. Більше того, Румунія також наростила обсяги закупівлі кавуна в Україні в 2020 році.

З огляду на зростання експортних поставок кавунів у 2020 році, Україна за підсумками року може знову повернутися в топ-25 світового рейтингу, звідки вона випала кілька років тому.

Нагадаємо, ціни на кавуни в Україні досягли свого мінімуму.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 вересня 2020
Ціни на кавуни в Україні досягли свого мінімуму, — УПОА
Ціни на кавуни в Україні продовжують знижуватися незважаючи на завершення сезону баштанних, за останній тиждень ягода подешевшала в середньому на 20%...
1 вересня 2020
На Херсонщині відкрили міні-завод з виробництва кавунового меду
У Голопристанському районі на Херсонщині фермер відкрив перший в Україні міні-завод з виробництва кавунового меду – бекмесу. Про це повідомляє...
27 серпня 2020
В Україні ціни на кавуни побили п'ятирічний рекорд
Ціни на кавуни цього року на ринку «Шувар» вдвічі вищі, ніж були у 2019 р. Про це повідомила керівниця департаменту...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...