В ЄС схвалили реформу сільськогосподарської політики
В ЄС схвалили реформу сільськогосподарської політики

Міністри сільського господарства Євросоюзу погодилися виділити частину величезного бюджету, спрямованого на сільськогосподарську політику, на програми для захисту довкілля. Про це повідомляє Reuters.

У ЄС вже два роки триває боротьба щодо перегляду його сільськогосподарської політики, аби привести її у відповідність із зобов'язаннями Євросоюзу щодо боротьби зі зміною клімату, при цьому підтримуючи фермерів.

Сільськогосподарська політика в цілому поглине приблизно третину бюджету ЄС в розмірі 1,1 трильйона євро на 2021-2027 роки. Ці кошти будуть розподілені між прямими виплатами фермерам та іншою підтримкою для розвитку сільських районів.

Міністри погодилися, що 20% виплат фермерам буде призначено для "зелених схем", таких, як органічне землеробство або агролісоводство — спільне вирощування дерев і сільськогосподарських культур на одній площі. 

Фермери не зможуть отримати доступ до коштів для інших цілей.

Такий підхід почне діяти з 2023 року і міністри погодили дворічний пілотний етап для зелених схем. Це означає, що вони стануть обов'язковими з 2025 року. 

Деякі країни висловили побоювання, що прив'язка грошових коштів до екологічних цілей означатиме, що гроші залишаться невитраченими.

Сільськогосподарські угіддя становлять 40% всіх земель ЄС, і сільське господарство має великий вплив на природне середовище в Європі.

Агентство з питань довкілля ЄС заявило в понеділок, що сільське господарство є найбільш частою загрозою для природи в Європі на тлі інтенсивних методів ведення сільського господарства, включаючи пестициди і іригацію.

Екологи заявляють, що 20-відсоткова частка для зелених схем є занадто малою.

Переговори щодо сільськогосподарської політики не закінчуються угодою в середу. Країни ЄС повинні тепер укласти угоду з Європейським парламентом та Європейською комісією. Європарламент розгляне це питання на цьому тижні.

Нагадаємо, названо сільськогосподарську продукцію, яка отримує найбільше держпідтримку в ЄС.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 жовтня 2020
У Польщі фермери блокують дороги через закон про захист тварин
7 жовтня о 10 ранку по всій Польщі розпочалися блокування доріг фермерами, які протестують проти закону про захист тварин, який представила партія...
25 вересня 2020
Уряду пропонують надавати українському молочному бізнесу держпідтримку за зразком Польщі та Німеччини
Уряду пропонують надавати українському молочному бізнесу держпідтримку за тим зразком, як дотують галузь тваринництва у Польщі та Німеччині. Про...
17 вересня 2020
Україна поглибить співпрацю з Польщею в АПК у 2021 році, – Петрашко
У першому кварталі 2021 року Києві відбудеться засідання двосторонньої Робочої групи України та Польщі з питань сільського господарства. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...