Верховна Рада підтримала спрощення процедури ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну
Верховна Рада підтримала спрощення процедури ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2289 про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України». Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

«За» віддали голос 239 народних депутати.

Про його положення розповів AgroPolit.com автор закону голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, народний депутат «Слуга народу» Олег Тарасов.

«Метою законопроєкту є удосконалення окремих положень статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, а також використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їхньої реєстрації», – каже він.

Для цього, за словами голови підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олега Тарасова, проектом закону пропонується дві зміни.

Перше – вилучити норму, відповідно до якої, обов’язковою умовою завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються», – заявив Тарасов.

Такий крок необхідний, пояснює Олег Тарасов, бо у багатьох випадках виконати на практиці таку вимогу неможливо щонайменше з двох причин.

Перша – інноваційні експериментальні препарати можуть ще не мати реєстрації в країні, де вони виробляються, та одночасно перебувати в процесі державних випробувань як в країні-виробнику, в Україні, а також в інших країнах з високим рівнем розвитку сільського господарства, для перевірки дієвості таких препаратів у різних умовах. Друга – виробники засобів захисту рослин, зазвичай, виготовляють на одному заводі велику кількість різних препаратів, призначених для ринків різних країн. У той же час, через відсутність у країні виробництва препарату шкідників, хвороб і сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, реєстрація в країні виробництва компаніями не проводиться у зв’язку із фактичною неможливістю польових досліджень», – розповідає депутат аграрного комітету, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу.

Олег Тарасов наголосив, що наявність такої вимоги фактично унеможливлює доступ новітніх оригінальних засобів захисту рослин до державних випробувань та подальшої реєстрації, тому виникає ризик втрати українською сільськогосподарською продукцією своїх передових позицій у зв’язку із зниженням якості, безпечності та урожайності українського збіжжя. Тож українські аграрії втрачають можливість використовувати передові технології захисту рослин, а Україна втрачає свої позиції в рейтингу ведення бізнесу через штучно створені дискримінаційні умови входу міжнародних інноваційних технологій на ринок України.

Друга основна зміна законопроєкту №2289, за словами народного Олега Тарасова, це дозволити не лише використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, а їхнє застосування, зберігання, торгівлю, рекламування та перевезення.

Таке уточнення необхідно, оскільки в різних частинах статті 4 застосовуються близькі за значенням дієслова, а саме «застосування» та «використання». Під поняттям «застосування» розуміється лише внесення продукту для контролю шкідників. Поняття «використання» було введено в статтю 4 Закону у 2004 році з метою надання можливості як застосовувати, так і торгувати, зберігати та перевозити залишки препаратів протягом двох років після завершення терміну їх реєстрації. Тому поняття потребують узгодження й уточнення», – розповідає він.

На думку голови підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, прийняття законопроєкту №2289 «забезпечить українським аграріям можливість використовувати передові технології захисту рослин, дозволить збільшити врожайність сільськогосподарських культур, зберегти вирощений урожай, покращить його якість та безпечність, сприятиме втриманню Україною на світовому ринку продовольства передових позицій стабільного постачальника сільськогосподарської продукції, а також унеможливить зловживання з боку контролюючих органів під час проведення планових перевірок щодо дотримання законодавства у сфері захисту рослин».

Детальніше про зміну порядку ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну за цим законопроектом та альтернативними до нього читайте у матеріалі: Зміна порядку ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну – чи варто боятися екологічних наслідків?

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2020
Експерт назвав користь, яку отримають аграрії після зміни процедури завезення пестицидів та хімікатів в Україну
Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2289, який має на меті змінити процедуру завезення пестицидів та хімікатів в Україну....
6 грудня 2020
Названо позитивні наслідки від схвалення законопроекту 2289 щодо спрощення процедури ввезення агрохімікатів
Основна мета законопроекту 2289: розблокувати ввезення зразків інноваційних засобів захисту рослин для наукових досліджень та державних...
5 грудня 2020
Озвучено недоліки законопроекту про спрощення процедури ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну
Влада хоче проштовхнути закон, за яким дозволятиметься ввозити до нашої країни несертифіковані в Європі пестициди та агрохімікати, а також...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...