В Україні змінився порядок подання звітності по ПДВ
В Україні змінився порядок подання звітності по ПДВ

Згідно із прийнятим законом №466-ІХ, з липня 2020 року звітність по ПДВ подається щомісячно. Про це повідомляє Головне управління ДПС у м. Києві.

Зазначається, що законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до статті 202 Податкового кодексу України, відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників податку на додану вартість (у тому числі для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що передбачає реєстрацію платником ПДВ), який дорівнює календарному місяцю. 

Крім того, статтею 202 Податкового кодексу України встановлено, якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця; якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.
Квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується.

Таким чином, останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно, — йдеться у повідомленні.

При цьому, від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, обчислене платниками податку в податкових деклараціях з ПДВ за ІІ квартал 2020 року, переноситься до декларацій за липень 2020 року.

Нагадаємо, що в зв'язку з вступом в силу норм Закону України №466-ІХ, п.п. 215.3.4 ст. 215 Податкового Кодексу України були внесені зміни, а саме, що під акциз потрапляють базові та індустріальні масла. Прийняті норми по таким категоріям товарів ввели майже максимальну ставку акцизу в розмірі 213,5 євро за 1 тис. л при імпорті зазначеної продукції.

Раніше представники українського аграрного бізнесу звернулися до президента України, міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства і голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики щодо скасування акцизу на базові та індустріальні масла під кодом УКТЗЕД 27 10 19 99 00, і його виключення з підпункту 215.3.4 Податкового кодексу України. 

Про зміни у податковій системі для аграріїв читайте у матеріалі за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 серпня 2020
Головний податківець назвав об’єми махінацій із ПДВ за реалізації зерна
Об’єми махінацій із ПДВ, так званих «скруток», під час реалізації зерна становлять 25 млрд грн. Про це в інтерв’ю...
14 липня 2020
Очільник ДПС розповів про масштабність системи скруток ПДВ у сільському господарстві
Колишній міністр фінансів Ігор Уманський заявляв, що в Україні діє масштабна система скруток ПДВ. Нинішній голова Державної податкової служби Олексій...
3 липня 2020
Законопроект 3556 про зменшення ставки ПДВ зіграє на руку всім виробникам: і малим, і середнім, і великим
Законопроект 3556 про зменшення ставки ПДВ зіграє на руку всім виробникам: і малим, і середнім, і великим.Так прокоментував голова об'єднання...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...