Україна очікує від МВФ допомоги на суму близько $9 млрд
Крісталіна Георгієва

Додаткові потреби України у зовнішньому фінансуванні, які виникли у зв’язку з поширенням коронавірусу, становлять близько $3,5-4 млрд. Ці кошти Україна розраховує отримати від міжнародних кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду. Загальна сума запозичень від МВФ, у разі виділення коштів у повному обсязі, буде близько $9 млрд.

Детальніше про взаємодію України з МВФ, карантин, надзвичайну ситуацію та очікування українського суспільства читайте в матеріалі: Надзвичайна ситуація в Україні та перспективи для АПК.

Зазначимо, що у Нацбанку повідомляли, що Україна претендує щонайменше на 2 програми підтримки МВФ, спрямовані на подолання наслідків коронавірусу. Рішення про виділення коштів в межах цих програм не залежить від виконання Україною вимог МВФ щодо основної програми співпраці (на $5,5 млрд).

МВФ готові використовувати всю кредитну потужність, яка складає $1 трлн. Таку заяву зробила керуючий директор Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва після конференції G20 Finance, у якій  взяли участь міністри фінансів і керівники центральних банків.

У МВФ вважають, що ситуація з коронавірусом – надзвичайна, а тому заходи по її подоланню теж потрібні надзвичайні. Навіть ціною відступу від тих правил, на дотриманні яких фонд в інший час наполягає дуже жорстко.

У тексті повідомлення від голови МВФ йдеться про перспективи глобального зростання – для 2020 року вони негативні, тобто рецесія, принаймні, така ж, як під час світової фінансової кризи (2007-2008 років) або гірша. Але ми очікуємо відновлення в 2021 році. Щоб досягти цього, першорядне значення матиме повсюдне стримування (епідемії) і зміцнення систем охорони здоров'я. Так, вплив буде на економіку серйозним, але чим швидше вірус зупиниться, тим швидше і сильніше буде відбуватися відновлення.

За словами Кристаліни Георгієвої, інвестори вже зняли $83 млрд із ринків, що розвиваються від початку кризи – стався самий найбільший відтік капіталу за всю історію. 

У тексті повідомлення йдеться про наступне:

• Ми будемо активно нарощувати фінансування в надзвичайних ситуаціях — майже 80 країн звертаються за нашою допомогою — і ми тісно співпрацюємо з іншими міжнародними фінансовими організаціями, щоб дати сильний скоординовану відповідь.

• Ми поповнюємо трастовий фонд допомоги і порятунку від катастроф, щоб допомогти найбіднішим країнам. Ми вітаємо вже зроблені обіцянки і закликаємо інших приєднатися.

• Ми готові використовувати всю нашу кредитну потужність у $1 трлн.

• І ми дивимося на інші доступні варіанти. Кілька країн з низьким і середнім рівнем доходу просили МВФ виділити SDR (фінансові одиниці МВФ, спеціальні засоби запозичення), як ми це робили під час глобальної фінансової кризи, і ми вивчаємо цей варіант з нашими членами.

• Великі центральні банки почали двосторонні переговори з країнами, які розвиваються, з приводу підтримки валютної ліквідності (механізми валютних свопів — bilateral swap lines with emerging market countries). Знову ж, разом з нашим радою директорів ми будемо вивчати можливі варіанти, які будуть сприяти розширенню мережі валютних свопів (broader network of swap lines, including through an IMF-swap type facility), в тому числі через IMF-свопи.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 травня 2020
МВФ і Україна попередньо домовилися про нову програму на $5 млрд
Україна та Міжнародний валютний фонд на рівні персоналу погодили (staff level agreement) нову програму Stand-bу розмірі $5 мільярдів, яка розрахована...
23 квітня 2020
Віце-прем’єріада Міхеїла Саакашвілі: наглядач за кредитом МВФ, каталізатор реформ чи передвісник конфліктів?
Не стріляйте в піаніста, він грає як вміє. Чим обернеться для України призначення Міхеїла Саакашвілі на посаду віце-прем’єра з питань реформ?...
6 квітня 2020
Ринок землі: МВФ закликав Київ до співпраці зі Світовим банком
Міжнародний валютний фонд вітає ухвалення українським парламентом законодавчого акту, направленого на закріплення системи врегулювання банківських...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...